Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Koskettaako koronavirus taloyhtiöitä?

Kiinteistöliitto julkisti viime viikolla ohjeet koronaviruksen varalle varautumiseen taloyhtiöissä. Toistaiseksi virus ei todennäköisesti vaikuta taloyhtiöiden toimintaan kovin suuresti. Esimerkiksi kokoontumisia ei ole Suomessa rajoitettu, jolloin kevään yhtiökokoukset ja muut mahdolliset kokoukset voidaan järjestää suunnitellun mukaisesti.

Mikäli rajoituksia kokoontumisiin suositellaan, tulee tilanne muuttumaan. Tällöin esimerkiksi yhtiökokouksen järjestäminen läsnäolokokouksena ei välttämättä onnistu vaan hallituksen tulee päättää, että yhtiökokoukseen voi osallistua postin tai etäyhteyden välityksellä. Tämä tulee mainita myös yhtiökokouskutsussa. Kannattaa varmistaa, ettei etäosallistumista ole rajoitettu yhtiöjärjestyksessä.

Mikäli virus leviää epidemiaksi, voi palveluntuottajilla olla vaikeuksia toimittaa esimerkiksi kiinteistönhuolto- ja siivouspalveluja. Sopimukset on syytä käydä läpi ja tarkistaa, millaisia force majeure -ehtoja niissä on ja miten mahdollisiin poikkeusoloihin on varauduttu.

Tämän hetken suositusten mukaan tavanomainen siivoustaso riittää, eikä koronan vuoksi tarvitse tehostaa siivousta. Kotikaranteenissa olevat voivat tämän hetken suositusten mukaan esimerkiksi ulkoiluttaa koiraa eli kulkea porraskäytävissä, mutta kauppaan he eivät saa mennä vaan ostokset toimitetaan kotiovelle.  Taloyhtiö ei luonnollisesti saa tietoa mahdollisista asukkaiden karanteeneista.

Taloyhtiössä kannattaa tarkistaa pelastussuunnitelma ja päivittää siihen koronavirusta tai vastaavaa tilannetta koskevat varautumistoimet, mikäli tällaisesta ei ole mainintaa pelastussuunnitelmassa.  Lähinnä varautumistoimet liittyvät taloyhtiön tarvittavien kokousten ja hallinnon organisointiin sekä palvelusopimusten sisältöihin.

Asukkaita voi muistuttaa omatoimisesta varautumisesta ja käsihygieniasta. Pieni elintarvike- ja lääkekotivara auttaa, mikäli asukas sairastuu tai joutuu karanteeniin siten, ettei pääse liikkumaan kodistaan.

Toivotaan, että selviämme Suomessa koronaviruksesta vähällä eikä virus aiheuta varsinaista epidemiaa. Silti on hyvä ja vastuullista varautua asiaan.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *