Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kuva: Kaisa Leiwo

Koronamuistilista taloyhtiöön

Niin kamalalta kuin se kuulostaakin, niin alamme pikku hiljaa tottua ja oppia koronan kanssa tai ainakin koronan varjossa elämiseen. Olemme oppineet väistelemään toisiamme ja pitämään etäisyyttä – miten harmillista, kun siinä olemme jo ennestään vähän liiankin hyviä.

Taloyhtiöille suositellaan jotakin toimia koronan leviämisen ehkäisemiseksi. Keräsin tähän muistilistan keskeisimmistä asioista.

  • Huolehdi siivouksesta

Yhteistiloja kannattaa nyt siivota hyvin. Erityisesti usein kosketeltavat kohteet kuten ovenkahvat, valokatkaisimet, kaiteet, hissit ja hissin painikkeet kannattaa puhdistaa usein. Liiketunnistimella varustettuja valoja ja automattiovia on aiemmin suositeltu esteettömänä vaihtoehtona – ehkä niitä jatkossa markkinoidaan myös koronaturvallisena ratkaisuna.

  • Ohjeista asukkaita

Asukkaita kannattaa muistuttaa turvaväleistä myös taloyhtiössä. Hissiin ei mennä jos siellä on jo toinen asukas ja porraskäytävässä tulee mahdollistaa, että turvavälit säilyvät.

Asukkaiden ei tarvitse kertoa mahdollisesta tartunnasta tai karanteenista taloyhtiölle, mutta se olisi suositeltavaa. Tällaisessa tilanteessa on parempi pysyä huoneistossa ja järjestää asiointi tuttavan, naapurin tai kunnan avulla. Taloyhtiön facebook-ryhmä tai ilmoitustaulu voivat toimia naapuriavun välittäjinä.

  • Harkitkaa yhteistilojen sulkemista

Monissa taloyhtiöissä on yhteissaunat otettu pois käytöstä, mikä voi tässä tilanteessa olla järkevää. Mikäli kerhohuoneet, kuntosalit tai muut vastaavat tilat halutaan pitää auki, on niiden kävijämäärää rajoitettava enintään kymmeneen. Pyykkitupa voi olla perusteltua pitää auki, mutta sen siivoamiseen kannattaa kiinnittää huomiota.

  • Huoneistoihin ei mennä turhaan

Pienten kiireettömien korjausten tai toimien vuoksi huoneistoihin ei ole syytä mennä. Mikäli huoltomiehen on mentävä huoneistoon, on muistettava erityisesti hyvä käsihygienia ja turvavälien pitäminen. Jos huoneistossa on flunssaoireisia henkilöitä, on sinne meneminen harkittava erityisen tarkasti. Suojavälineet ovat kortilla terveydenhuollossakin, joten huoltoyhtiöiden voi olla ihan mahdotonta saada niitä huoltomiesten käyttöön.

  • Suosi etäkokouksia

Monet hallitukset ovat siirtyneet kokoustamaan etäyhteyksin. Kevätkokoukset voidaan tarvittaessa pitää syyskuun loppuun mennessä.  Mikäli taloyhtiössä ei ole käynnissä tai alkamassa korjaushankkeita, jotka edellyttävät läsnäoloa kokouksissa, kannattaa näitä joustoja ja vaihtoehtoja käyttää hyväksi. Läsnäolokokouksissakin tulee muistaa turvavälit ja kokoontumisia koskevat rajoitukset.

  • Muista naapuria tässäkin tilanteessa

Kun tapaamisia on rajoitettu, voit soittaa naapurille tai laittaa viestin postiluukusta sisään. Muista erityisesti yksinäisiä riskiryhmään kuuluvia, joiden elämä voi nyt olla todella rajallista ja yksitoikkoista. Kysy voisitko auttaa esimerkiksi kauppa-asioissa tai muussa asioinnissa.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *