Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kuva: Kaisa Leiwo

Koronakriisi vaikuttaa asumiseen

Kotitalouksien tuloista 18-33 prosenttia kuluu asumiseen. Osuus vaihtelee paikkakunnittain ja asumismuodoittain. Suurimman osuuden tuloista asuminen vie keskituloisilta kerrostalossa asuvilta, niin vuokralaisilta kuin asunnon omistajiltakin. Tämä selviää Kiinteistöliiton, Pellervon taloustutkimuksen ja Omakotiliiton Asumismenot 2020 -selvityksestä.

Koronakriisi näkyy monen kukkarossa ja asumismenoja on pyritty sopeuttamaan mm muuttamalla vuokra-asuntoon, hakemalla asumistukea, siirtämällä asunnonostoa tulevaisuuteen ja neuvottelemalla lyhennysvapaita jaksoja asuntolainaan.

Vuokra-asuntojen kysyntä on kasvanut                 

Koronakriisi on samaisen selvityksen mukaan lisännyt vuokra-asuntojen kysyntää, joten vuokrat saattavat lähteä sen seurauksena aiempaa nopeampaan nousuun. Kotitalouksien tulot ovat voineet vähentyä ja tulevaisuuteen liittyvä epävarmuus lisääntyä, jolloin moni on luopunut asunnonostohaaveista ja päättänyt pysyä tai siirtyä vuokralle. Epävarmassa tilanteessa vuokra-asumiseen liittyy vähemmän riskejä ja siitä luopuminen on omistusasuntoa helpompaa.

Suomen Vuokranantajien ja vuokraovi.comin tuoreimman vuokramarkkinakatsauksen mukaan vuokra-asuntojen kysyntä on ollut koronan aikaan kasvussa ja vuokraovi.com -palvelussa on ollut tavanomaista  huomattavasti enemmän asunnon etisjöitä. Vuokrat ovat nousseet erityisesti suurissa kaupungeissa ja vuokrausajat ovat olleet lyhyitä.

Lyhennysvapaata on haettu ahkerasti

Monet asuntovelalliset ovat joutuneet koronan aiheuttamien vaikeuksien vuoksi hakemaan lyhennysvapaata asuntolainoihinsa. Uutissuomalaisen tekemän kyselyn mukaan 270.000 suomalaista on hakenut pankiltaan lyhennysvapaata 3-12 kuukauden jaksolle. Lyhennysvapaan aikana lainasta maksetaan korot ja kulut, mutta sitä ei lyhennetä lainkaan. Osa pankeista ei kyselyn mukaan enää myönnä uusia lyhennysvapaita.

Lyhennysvapaa on tuonut velallisille omistusasujille tarpeellista joustoa ja liikkumavaraa koronakriisin keskelle ja jopa tukenut osaltaan talouden elpymistä. Vuokralaisilla ei ole tätä mahdollisuutta käytettävissään asumismenojen tasaamiseksi ja siirtämiseksi parempaan tulevaisuuteen vaan asumismenot ovat joustamattomammat.

Vuokralaisten keskeisin mahdollisuus keventää asumisen kustannustaakkaa on vaihtaa pienempään asuntoon tai hakea Kelan yleistä asumistukea. Uutissuomalaisen mukaan asumistuen hakemusten määrä lähti kovaan nousuun heti koronakriisin alkaessa ja kevään aikana hakemukset kasvoivat kolmanneksella edelliseen vuoteen verrattuna.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *