Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kuva: Kaisa Leiwo

Korona viivästyttää korjaushankkeita

Kiinteistöliiton tuoreen Korjausrakentamisbarometrin mukaan koronapandemia on viivästyttänyt taloyhtiöiden korjaushankkeita. Viime vuoteen verrattuna taloyhtiöillä on vähemmän suunnitteluvaiheissa olevia hankkeita, mutta vastaavasti enemmän tarjouspyyntövaiheessa olevia. Tämä kertoo siitä, että suunnittelu ja päätöksenteko on taloyhtiöissä viivästynyt tavanomaiseen nähden.

Kiinteistöliitto arvioikin, että taloyhtiöiden korjausrakentaminen supistuu vuonna 2020. Samaan lopputulemaan viittaa Kauppalehden uutinen, jonka mukaan taloyhtiölainojen määrä on laskenut kuluvana vuonna jo 14 %.  Syyksi tähän arvioidaan, että yhtiökokoukset ovat lykkääntyneet jolloin myös suunnitellut remontit lykkääntyvät kun päätöksiä ei saada tehtyä.

Korjausrakentamisbarometrin mukaan eniten tänä vuonna korjataan julkisivuja sekä vesi- ja viemärijärjestelmiä eli putkiremontteja. Paljon tehdään myös vesikaton korjauksia ja uusitaan lukitusjärjestelmiä.

Tulevaisuudessa taloyhtiöt arvioivat toteuttavansa runsaasti sähköautojen latauspisteitä. Korjausrakentamisbarometrin mukaan latauspisteet ovat tulevina vuosina yleisin hanke niin kerros- kuin rivitaloissakin. Kiinnostus latauspisteiden toteutukseen on selvässä kasvussa taloyhtiöissä.

Samaan suuntaan tulee johtamaan myös uusi laki, joka velvoittaa taloyhtiöt ensi keväästä alkaen asentamaan latausvalmiuden suuren korjaushankkeen yhteydessä. Varsinaisiin latauspisteisiin laki ei vielä velvoita vaan ainoastaan kaapelointiin siten, että latauspiste voidaan helposti asentaa myöhemmin.

Lainarahoituksen saatavuus on taloyhtiöiden mukaan parantunut viime aikoina. On vaikea arvioida, liittyykö tämä pienenevään taloyhtiölainojen määrään vai mikä syy selittää tilannetta. Tällä hetkellä korjauslainojen marginaalin mediaani eli keskimmäinen arvo on 0,85 prosenttiyksikköä.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *