Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kuva: Kaisa Leiwo

Korona vaikuttaa edelleen yhtiökokouksiin

Viime vuonna päästiin ja jouduttiin harjoittelemaan yhtiökokouksien pitämistä koronatilanteessa tapaamisrajoitusten oloissa täysin kylmiltään ja ilman etukäteisvalmistautumista. Moni yhtiö käytti hyväkseen poikkeuslain tuomaa mahdollisuutta siirtää kevään sääntömääräinen kokous pidettäväksi syksyllä. Remonttipäätöksiä ja muita isompia päätöksiä lykättiin monessa yhtiössä ja varsinaisessa yhtiökokouksessa käsiteltiin vain välttämättömät tilinpäätös- ja budjettiasiat.

Koronatilanne jatkuu edelleen heikkona, mutta digiloikka on taloyhtiöissä tehty viime vuonna ja pakotettuna. Tänä keväänä yhtiökokousten pitäisi siis jo sujua vaikka kokoontumisrajoitukset jatkuisivat.

Asunto-osakeyhtiölaki mahdollistaa yhtiökokouksiin etäosallistumisen postin tai teknisen välineen avulla. Hallitus voi päättää, että osakkaat voivat näin osallistua ellei yhtiöjärjestyksessä ole asiasta toisenlaista määräystä. Etäosallistumisesta on aina mainittava yhtiökokouskutsussa. Mahdollisen teknisen apuvälineen on mahdollistettava osallistumisoikeiden tarkistaminen ja ääntenlaskennan oikeellisuuden varmistaminen.

On hyvä muistaa, että etäosallistuminen ei voi olla ainoa osallistumiskanavataloyhtiön yhtiökokoukseen, ellei yhtiöjärjestyksessä ole tästä nimenomaista mainintaa. Fyysinen kokouspaikka on siis järjestettävä ja etäosallistuminen on fyysisen kokouksen rinnalla oleva vaihtoehto. Fyysiseen kokoukseen osallistuvien määrää voidaan rajoittaa voimassa olevien mahdollisten kokoontumisrajoitusten mukaan.

Viime vuonna nähtiin, että etäosallistuminen lisäsi yhtiökokousten suosiota ja osallistujamääriä. Kotisohvalta osallistuminen on sen verran helpompaa kuin fyysiseen kokouspaikkaan siirtyminen, että aiempaa useampi osakas osallistui taloyhtiönsä kokoukseen. Onkin varmaan hyvä harkita, että etäosallistuminen olisi uusi normaali myös sitten kun koronarajoituksista on päästy eroon.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *