Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kuva: Kaisa Leiwo

Korona kirittää nopeita laajakaistayhteyksiä

Koronakevät siirsi monen työt ja opinnot verkkoon. Suomalaiset käyttivät nettiä enemmän kuin koskaan aiemmin ja monenlaisiin uusiin tarkoituksiin. Nettiyhteydet olivat koetuksella varsinkin jos samassa taloudessa oli monta kotona työskentelevää ja opiskelevaa. Töiden ja opintojen lisäksi myös harrastukset ja sosiaalinen elämä siirtyvät nettiin ja kuormittivat yhteyksiä. Pelaaminen, videostriimit, elokuvien katselu ja palvelujen lataaminen vaativat kaikki hyvää nettiyhteyttä.

Elämän siirtyminen verkkoon herätti myös mielenkiinnon kodin ja taloyhtiön nettiyhteyksiin. Taloissa on alettu puuhaamaan nopeita laajakaistayhteyksiä ja valmistelemaan niihin liittyviä hankkeita. Niitä on toki ollut vireillä aiemminkin, mutta ne ovat usein liittyneet muuhun korjaushankkeeseen, jonka yhteydessä sisäverkko on uudistettu ja nopea laajakaistayhteys hankittu.

Sähköisen viestinnän palveluja koskevan lain mukaan uusiin asuinkerrostaloihin tulee rakentaa sisäverkko joka tulee nopeita laajakaistayhteyksiä. Sisäverkot on uudistettava vastaavasti myös silloin kun tehdään laajoja korjaushankkeita kuten sähkö- ja putkiremontteja.

Laissa todetaan:

Rakennushankkeeseen ryhtyvän on huolehdittava, että uusi kiinteistö tai rakennus varustetaan nopeita laajakaistayhteyksiä tukevalla fyysisellä infrastruktuurilla verkon liittämiskohtaan saakka. Kiinteistöön tai rakennukseen on samassa yhteydessä rakennettava nopeita laajakaistayhteyksiä tukeva sisäinen viestintäverkko, joka täyttää 1 momentin vaatimukset.

Mitä 2 momentissa säädetään, sovelletaan myös kiinteistön tai rakennuksen merkittävään, rakenteellisia muutoksia koskevaan peruskorjaushankkeeseen, jos kiinteistössä tai rakennuksessa ei ole nopeita laajakaistayhteyksiä tukevaa sisäistä viestintäverkkoa ja fyysisen infrastruktuurin ja sisäisen viestintäverkon rakentaminen peruskorjaushankkeen yhteydessä on rakennusteknisesti perusteltua.

Lainsäädännön tavoitteena on, että pikku hiljaa kerrostalokantamme uudistuu nopeita laajakaistayhteyksiä tukevaksi. Todennäköisesti korona tukee tätä tavoitetta vähintäänkin yhtä hyvin kuin lainsäädäntö. Koronakriisi osoitti, kuinka tärkeitä nettiyhteydet ovat silloin kun liikkuminen ja fyysinen tapaaminen on jostain syystä rajoitettu.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *