Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kuva: Kaisa Leiwo

Korona ja korjaushankkeet

Sosiaali- ja terveysministeriö sekä ympäristöministeriö julkaisivat kuukausi sitten ohjeet taloyhtiöille asuinrakennusten korjaamisesta koronaepidemian aikana. Ohjeet käsittelevät erityisesti sitä, miten asuinhuoneistossa tehtäviin töihin tulee suhtautua. Niiden tarkoituksena on estää taudin leviäminen korjaushankkeiden yhteydessä sekä ehkäistä niin asukkaiden kuin työntekijöiden tartuntoja.

Eristyksissä, karanteenissa tai karanteenin omaisissa olosuhteissa olevien – mm koronan riskiryhmiin kuuluvien – sekä sairaana olevien henkilöiden asuntoihin ei ohjeen mukaan tule tehdä kuin täysin välttämättömät ja kiireelliset korjaustoimet. Tällaisia ovat esimerkiksi työt, joiden siirtäminen myöhemmäksi voi aiheuttaa lisävahinkoja tai haittaa tai jotka terveydensuojeluviranomainen on määrännyt välittömästi tehtäviksi. Luonnollisesti työnantajan on huolehdittava työturvallisuudesta myös näissä tilanteissa. Korjaustyöt on toteutettava tartuntariskiä välttäen ja niin asukkaat kuin työntekijät suojaten.

Asukasta ei kuitenkaan voi velvoittaa kertomaan omasta terveydestään. Lisäksi tiedämme, että korona voi tarttua oireettomaltakin taudin kantajalta.  Niin työntekijöiden kuin asukkaidenkin suojaamiseen on siis joka tapauksessa kiinnitettävä erityistä huomiota aina kun mennään asuntoihin. Ohjeessa suositellaan noudattamaan Työterveyslaitoksen ohjeistusta palvelualoille covid-19-tartuntojen ehkäisemiseksi.

Koronan vuoksi ihmiset viettävät tavallista enemmän aikaa asunnoissa, mikä korostaa korjaustoimien aiheuttamia haittoja ja asettaa lisähaasteita suunnittelulle. Huputukset ja vedenkatkot häiritsevät asukkaita luonnollisesti enemmän silloin kun he ovat 24 tuntia vuorokaudessa asunnossaan. Koronan aikana asukkaita ei voi myöskään samalla lailla ohjata yhteisiin wc- ja suihkutiloihin kuin normaaliolosuhteissa.

Korona saattaa aiheuttaa rakennusmateriaalien toimitusvaikeuksia, mikä hidastaa työmaita. Mikäli työntekijöitä sairastuu ja joutuu karanteeniin, voi työmaalla tulla myös pula osaavista tekijöistä. Onkin siis hyvä varautua siihen, että urakat voivat viivästyä koronan vuoksi monestakin eri syystä.

Suunnitteilla olevien hankkeiden osalta ohjeissa todetaan, että huoneistoihin kohdistuvat työt tulee aikatauluttaa alkamaan epidemian jälkeen. Ohje on sikäli mielenkiintoinen, että emme tiedä kauanko epidemia kestää. Jos epidemia kestää vielä pitkään, tarkoittaa se melkoisia viivästyksiä ja epävarmuutta suunnittelussa oleviin korjaushankkeisiin.

Ohjeita kannattaa seurata, koska laatijat ovat luvanneet päivittää niitä. Kun rajoituksia nyt puretaan, voi sillä olla vaikutusta myös tähän ohjeistukseen.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *