Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kuva: Kaisa Leiwo

Korjaushankkeet mietittävä uusiksi

Korona on aiheuttanut ongelmia taloyhtiöiden korjaushankkeille. Sosiaali- ja terveysministeriön sekä Ympäristöministeriön ohjeen mukaan mm koronan riskiryhmiin kuuluvien henkilöiden asuntoihin ei ohjeen mukaan tule tehdä kuin täysin välttämättömät ja kiireelliset korjaustoimet. Koska remonttien tekemistä ei kuitenkaan ole virallisesti kielletty, eivät taloyhtiöt voi keskeyttää korjaushanketta noin vain – seurauksena voi olla mittavat vahingonkorvausvaateet sopimuskumppanilta. Tilanne on siis hyvinkin ristiriitainen -ohjeita haluttaisiin noudattaa, mutta se voi koitua taloyhtiölle kalliiksi.

Turvallisuuden varmistaminen on pakottanut taloyhtiöt innovatiivisiin ja nopeisiin ratkaisuihin. Tuoreessa Kiinteistölehti Lounais-Suomessa kerrotaan linjasaneeraushankkeesta, jossa rakennettiin suojaseinä kylpyhuoneen ja muiden asuintilojen väliin riskiryhmien asuntoihin, jotta hanke saatiin toteutettua suunnitelman mukaisesti ja turvallisesti.

Valitettavasti nyt näyttää siltä, että taloyhtiöt viivästyttävät välttämättömiäkin korjauksia odotellessaan, että koronasta päästään eroon. Kun tähän yhdistetään se tosiasia, että tulevaisuudessa asukkaiden maksukyky tulee todennäköisesti heikkenemään ja haittaamaan korjauksia, on tilanne synkeän näköinen.

Rakennusteollisuuden tuoreen suhdanne-ennusteen mukaan alalla voidaan puhua alkavasta syöksykierteestä. Kaikki rakentamisen lajit ovat matkalla alaspäin. Olisi hyvä, että edes taloyhtiöiden korjaushankkeet etenisivät normaalisti ja pitäisivät aktiviteettia yllä jos ja kun uudisrakentaminen tulee hiljenemään.

Toimintamalleja korjaamiseen koronaa vastaavissa olosuhteissa on syytä kehittää nopeasti. Korona ei välttämättä ole pian ohi menevä poikkeustilanne, vaan uusia aaltoja voi tulla. Korjaamista ei voi laittaa vuosiksi – mielellään ei edes kuukausiksi – jäihin. Ratkaisuja turvalliseen työskentelyyn niin tekijöiden kuin asukkaiden kannalta on luotava pikaisesti. Niitä on varmasti tehtykin, kuten suojaseinäesimerkki osoittaa. Hyvät innovaatiot tulee kerätä yhteen ja luoda niiden pohjalta ohjeistus turvalliseen korjausrakentamiseen. Mitä pikemmin sen parempi.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *