Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kuva: Kaisa Leiwo

Korjaamisen vaikea yhtälö

Rakennusteollisuus RT nosti viime viikolla esiin huolen siitä, että lähes puolella miljoonalla suomalaisella on haasteita selvitä kotitalonsa korjauksista. Ongelma on suurin ns taantuvilla alueilla, joilla asuntojen hinnatkin ovat alhaiset. Remontin hinta voi jopa lähennellä asunnon arvoa, mikä tekee korjaamisesta taloudellisesti mahdotonta.

Kasvuseuduilla, joilla asuntojen hinnat nousevat, korjaaminen on useimmiten taloudellisesti kannattavaa. Toki näilläkin alueilla remonttiyhtälö voi osoittautua haasteelliseksi mikäli korjauksien kanssa on vetkuteltu ja korjausvelka on päässyt kasvamaan liian suureksi.

Niin taloyhtiöissä kuin omakotitaloissa olisikin tärkeää ennakoida tulevaa ja varautua korjauksiin hyvissä ajoin.

Suunnitelmallinen varautuminen helpottaa myös rahoituksen saamista remontille. Suomessa on jo nähty tapauksia, joissa pankki ei ole myöntänyt taloyhtiölle korjauslainaa kun korjauskustannukset ovat kasvaneet kovin suuriksi.

Korjausrakentaminen keskittynyttä

Osittain yllä mainituista syistä korjausrakentaminen on alueellisesti keskittynyttä. Karkeasti voisi yleistää, että kerrostaloja, kerrostalokorjauksia sekä uudisrakentamista on eniten elinvoimaisilla kaupunkiseuduilla.

RT:n mukaan kerrostalojen isot remontit tehdään suurelta osin kymmenellä maamme suurimmalla kasvuseudulla, joilla sijaitsee yhteensä lähes 80 % koko kerrostalokannasta. Neljän suurimman kaupunkiseudun osuus on yhteensä noin kaksi kolmasosaa sekä uusien asuntojen rakentamisesta että kerrostalojen korjauksista.

Varsinais-Suomestakin löytyy niin kasvavia kuin taantuvia alueita, joilla korjaamisen edellytykset ovat keskenään erilaisia. Taantuvilla alueilla asuntojen kysyntä on vähäistä ja hinnat laskusuunnassa. Isoja korjauksia on vaikea lähteä tekemään näistä lähtökohdista. Vaihtoehtona on lähinnä sinnittely huonokuntoisessa asunnossa ja talojen päästäminen purkukuntoon. Todennäköisesti talojen purkamisia ja autioitumisia tullaan jatkossa näkemään kasvavassa määrin.

Mikä avuksi?

Suunnitelmallinen korjaaminen on paras asukkaan oma apu tilanteeseen. Talon eri osien elinkaaret on hyvä selvittää ja varautua oikea-aikaisiin korjauksiin. Näin korjausvelka ei kasva mahdottoman suureksi ja kustannuksetkin voivat pysyä paremmin hallinnassa.

Kevyempiä korjausmenetelmiä on tullut markkinoille ja uusia kehitetään jatkuvasti. Korjaamisessakin on syytä miettiä, mikä on riittävän hyvä lopputulos – varsinkin silloin kun vaihtoehtona on ei tehdä mitään. Tämä voi edellyttää myös säädösympäristöltä keventämistä.

Suomessa on perinteisesti rakennettu ja korjattu perusteellisesti ja kalliisti. Uudisrakentamisessa erilaisia parakki- ja moduuliratkaisuja on jo kokeiltu niin kouluissa kuin kodeissakin. Löytyisikö korjaamiseen vastaava kevennetty malli?

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *