Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kuva: Kaisa Leiwo

Korjaaminen vähenemässä taloyhtiöissä?

Kiinteistöliiton tuoreimman korjausrakentamisbarometrin mukaan taloyhtiöt korjaavat tänä vuonna viime vuotista vähemmän. Taloyhtiöstä 27 % arvioi korjausrakentamisen kasvavan, mutta 35 % laskevan viime vuodesta. Lisäksi näyttää siltä, että korjaamisen painopiste on siirtymässä linjasaneerauksista muiden rakenneosien korjauksiin.

Vastanneista 1734 taloyhtiöstä kuitenkin puolella oli jokin korjaushanke suunnittelu- tai toteutusvaiheessa kyselyhetkellä, joten kohtuullisen vilkasta korjaustoiminta joka tapauksessa näyttää olevan.

Yleisimmin kerrostaloissa korjataan putkistoja, piharakenteita ja julkisivuja.  Vähiten tehdään hissien jälkiasennuksia, perustusten ja rungon korjauksia sekä esteettömyyskorjauksia.

Rivitaloissa korjataan nyt piharakenteita ja ulkovaippaa. Vähiten rivitaloissa tehdään esteettömyyskorjauksia sekä yhteisten tilojen korjauksia.

Näyttää siltä, että ensi sijassa tehdään pakollisia rakenneosien korjauksia ja esimerkiksi esteettömyyteen liittyvät korjaukset ovat harvinaisempia. Niin vastaajista kuin taloyhtiökannastammekin valtaosa on 1960-1970-lukujen taloja joiden putkistot, katot ja julkisivut alkavat olla elinkaarensa päässä.

Linjasaneeraukset väistymässä

Seuraavalla viisivuotiskaudella kerrostaloissa tullaan yleisimmin korjaamaan piharakenteita ja salaojia, julkisivuja ja parvekkeita sekä vesikattoja. Vesi- ja viemärijärjestelmät tulevat vasta viidentenä listassa. Linjasaneerausten osuus kaikista korjauksista näyttäisi siis pienenevän kerrostaloissa samalla kun korjaamisen kokonaisvolyymin ennakoidaan hieman laskevan.

Rivitaloissa tullaan korjaamaan piharakenteita, julkisivuja, ikkunoita ja ovia sekä vesikattoja.

Suunnitelmallinen kunnossapito kannattaa

Taloyhtiöistä vajaalla puolella on vastaajien mukaan käytössään kunnossapitotarveselvitys. Tämä herättää kysymyksiä – kunnossapitotarveselvitys on lakisääteinen varsinaisen yhtiökokouksen asiakirja, joka pitäisi löytyä joka ikisestä yhtiöstä.  Olisiko niin, että selvitys on tehty, mutta sen nimeä ei tunnisteta?

Strategia löytyy 17 prosentista taloyhtiöitä – useammalla taloyhtiöllä on huoltokirja kuin strategia. Ilmeisesti pitkän tähtäimen suunnittelu mielletään usein ainoastaan teknisen kunnossapidon ja korjaamisen suunnitteluksi. Varsinaista strategista suunnittelua harrastetaan valitettavan vähän.

Vastausten perusteella taloyhtiöiden suunnitelmallisuuden lisäämisessä riittää vielä työsarkaa. Paras lopputulos niin korjaamisessa kuin muussakin toiminnassa saadaan tunnistamalla asukkaiden tarpeet ja laatimalla pitkän tähtäimen korjaus- ja toimintasuunnitelmat. Sekä liian aikaisin että liian myöhään tehdyt korjaukset ovat epätaloudellisia. Sellaisia ovat myös toimenpiteet, jotka eivät perustu osakkaiden tarpeisiin ja toiveisiin. Toki linjasaneerausta ei varmaankaan varsinaisesti toivota, mutta se on jossakin kohden tehtävä asumismukavuuden takaamiseksi.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *