Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kuva: Kaisa Leiwo

Kokousruuhkaa odotettavissa

Moni taloyhtiö siirsi kevään kokouksensa syksyyn siinä kohden kun poikkeuslaki mahdollisti yhtiökokousten pitämisen syyskuun loppuun mennessä koronan vuoksi. Poikkeuslaki siis ohittaa muut lain tai yhtiöjärjestyksen määräykset. Tänä vuonna onkin odotettavissa tavanomaista vilkkaampi kokoussyksy kun jatkoaika päättyy syyskuun lopussa.

Kokousruuhkassa tulee kuitenkin muistaa, että itse kokouksissa on syytä välttää ruuhkaa. Kokouspaikka kannattaa valita siten, että turvavälit voidaan säilyttää. Käsidesiä ja suusuojia on hyvä olla tarjolla ja niiden käyttöä voidaan suositella. Kokouspaikan ilmanvaihdosta tulee huolehtia. Luonnollisesti kokoukseen ei tulla sairaana, ja tästä on hyvä muistuttaa vielä kokouskutsussa.

Monessa taloyhtiössä on mahdollistettu etäosallistuminen kokouksiin ja kokemukset ovat olleet hyviä. Osallistujamäärät ovat kasvaneet eli suurempi joukko osakkaita on saatu mukaan taloyhtiön päätöksentekoon. Etäosallistumista kannattaakin ilman muuta jatkaa tai ainakin kokeilla. Osakkaat ovat varmasti koronakevään aikana tottuneet etäyhteyksien käyttämiseen.

Mikäli yhtiöjärjestyksessä ei ole tästä mainintaa, ei yhtiökokousta voida järjestää pelkästään etäkokouksena, vaan sillä on oltava kokouspaikka jossa on vähintään isännöitsijä ja hallituksen puheenjohtaja paikalla. Osakkaalla on oikeus tulla henkilökohtaisesti kokouspaikalle niin halutessaan.

Kokousosallistuminen voidaan myös mahdollistaa etukäteen sähköpostilla tai postilla. Tämä voi sopia erityisesti varttuneemmille osakkaille jotka eivät halua käyttää etäyhteyksiä. Oman kantansa päätösasioihin voi ilmoittaa valmiilla lomakkeella.

Koronakevät toi mielenkiintoisia hybridiratkaisuja taloyhtiöiden kokoustamiseen. Niitä kannattaa jatkaa ja etsiä omalle yhtiölle parhaiten sopiva malli.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *