Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kohtuuhintaista korjaamista yhteistyöllä

Monessa varsinaissuomalaisessa lähiössä on herätty maan laajuiseen ongelmaan – jos kaikki tarvittavat korjaukset tehdään lyhyellä aikavälillä, ylittää korjausten loppusumma reippaasti huoneistojen myyntihinnat. Ja jos korjaukset jätetään tekemättä, romahtaa osakkaiden omistusten arvo ja samalla varallisuus. Mikä ratkaisuksi?

Tätä pohdittiin myös RAKLIn Turussa järjestämässä Kerrostalojen korjaaminen –klinikassa. Klinikassa haettiin uusia konsepteja asuinalueiden ja kerrostalojen korjaamiseen ja uudistamiseen. Klinikassa pyrittiin myös kehittämään taloyhtiöiden hankinta- ja päätöksentekomenettelyjä erityisesti korjausrakentamiseen liittyen.

Kohtuuhintaisista korjauskonsepteista on tällä hetkellä huutava pula. Korjauksia tehdään yksittäin ja varsin perusteellisesti, mikä tietää yleensä useiden satojen eurojen neliökustannusta per korjattava rakennusosa. Jos korjausta odottavat niin putkistot kuin perustukset, katto ja julkisivut, päästään helposti nelinumeroiseen yhteissummaan asuinneliötä kohti.

Erityisesti lähiöissä voitaisiin korjauksia tehdä tehokkaammin ja taloudellisemmin erilaisilla yhteishankinnoilla ja ryhmäkorjaushankkeilla. Tämä haastaa kuitenkin taloyhtiöiden päätöksentekoprosessit – kaikkien osallisten talojen pitäisi tehdä yhdenmukaiset päätökset samalla aikataululla. Jo yhteisen alueellisen näkemyksen löytäminen voi olla haasteellista – millaiseksi meidän lähiö korjataan? Millaisiin asumistarpeisiin meidän talomme tulevaisuudessa vastaavat?

Yksi klinikan suosituksista on ns palvelumallin kehittäminen yhteistyössä alueellisten toimijoiden kesken – mukana voisi olla niin kunta kuin kiinteistöalan eri toimijat. Palvelumallissa tilaaja eli tässä taloyhtiö määrittää tarpeensa ja urakoitsija tarjoaa tämän perusteella kokonaispaketin, johon sisältyy myös suunnittelu. Tietoa hankkeista ja uusista ratkaisuista jaetaan avoimesti ja se on kaikkien kiinnostuneiden saatavilla.

Kiinnostavaa on myös selvittää, löytyisiko teollisuuden prosesseista kustannustehokkaita ratkaisuja korjausrakentamiseen – erityisesti kustannusten pienentäminen ja läpimenoaikojen lyhentäminen olisivat tervetulleita parannuksia. Ns Saksan mallista puhutaan ja ihmetellään, miksi Saksassa voidaan korjata nopeammin ja halvemmalla kuin meillä Suomessa. Mistä löytyisi nopea, tehokas ja edullinen Suomen malli taloyhtiöiden korjaushankkeisiin?

Kuva: KOy Jyrkkälänpolku

KOy Jyrkkälänpolun tuleva suuri korjaushanke on ollut viime päivinä esillä julkisuudessa. Alueen kaikkien 20 kerrostalon julkisivut, ikkunat ja vesikatot tullaan korjaamaan perusteellisesti. Jyrkkälänpolun 20 taloa korjataan yhdellä päätöksellä – jos kyseessä olisi 20 taloyhtiötä, vaatisi korjaushanke 20 erillistä päätöstä. Tällaisiin päätöksiin on tulevaisuudessa todennäköisesti pystyttävä, jos lähiömme aiotaan pitää asuttavassa ja viihtyisässä kunnossa. Haastetta siis riittää niin korjausmenetelmien kuin prosessienkin saralla!

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *