Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kodissa kuumenee

Vaikka koronarajoituksia onkin jo purettu, niin todennäköisesti moni meistä viettää kotona enemmän aikaa kuin tavallisina kesinä. Varovaisuutta suositellaan edelleen, eikä ulkomaan matkoista voi kuin haaveilla. Riskiryhmäläisten kannattaa pitää etäisyyttä, eivätkä hoitokotien asukkaat pääse retkille tai sukulaisiin hakemaan vaihtelua tai viilennystä.

Juhannusviikonloppu oli Varsinais-Suomessa helteinen ja samanlaista säätä luvataan koko tulevalle viikolle. Miten estää kodin kuumeneminen ja samalla toivottavasti se, etteivät tunteetkin kuumene turhaan jos kotona ollaan enemmän kuin tavallisesti? Vanhuksille ja pikkulapsille helle voi jopa koitua vaaralliseksi.

Jos ulkona on yhtä kuuma kuin sisällä, ei tuulettaminen tuo helpotusta. Se voi jopa lämmittää enemmän kuin viilentää. Tuulettaminen kannattaakin tehdä illalla, yöllä tai aamulla, kun ilma on viileämpää. Kuluvalle viikolle on tosin luvattu jopa trooppisia öitä jolloin tuulettaminen ei välttämättä viilennä ilmaa öisinkään.

Ikkunat on hyvä peittää verhoilla, sälekaihtimilla tai vaikka lakanalla, ettei aurinko pääse paistamaan sisään. Sähkölaitteiden käyttö kannattaa jättää minimiin – varsinkin liesi, uuni, kiuas ja kuivausrumpu lämmittävät sisäilmaa. Uunin sijaan kannattaa käyttää mikroaaltouunia jos mahdollista.

Tuuletin ei varsinaisesti viilennä ilmaa, mutta oikein käytettynä ja suunnattuna ilmavirta voi helpottaa oloa. Ilmalämpöpumpulla tai viilennyslaitteella lämpötilaa saa laskettua, mutta niiden hinta on kalliimpi ja pumpun asentamiseen tarvitaan tavallisesti taloyhtiön lupa.

Omaa oloa voi helpottaa esimerkiksi viileillä kosteilla pyyhkeillä, viileällä suihkulla ja muistamalla juoda riittävästi. Erityisesti lapsia, vanhuksia ja lemmikkejä kannattaa muistuttaa juomisesta ja tarjota erilaisia houkuttelevia vaihtoehtoja. Jos joku miettii, mikä on koiralle houkutteleva vaihtoehto, niin itse saan koirani juomaan hyvin keittämällä hieman riisiä vedessä ja jäähdyttämällä sen.

Nautitaan kesäisistä keleistä kotimaassa ja koetetaan pitää itsemme ja kotimme viileinä. Hyvää kesää!

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *