Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kuva: Kaisa Leiwo

Kivitalossa arvo säilyy – vai säilyykö?

Vanha sanonta arvon säilymisestä viittaa siihen, että kiinteässä omaisuudessa, kivitalossa, raha on turvassa ja omaisuus säilyttää arvonsa. Näin suomalaiset ovat pitkään uskoneet ja maksaneet omia kotejaan vuosikymmenien ajan niin henkilökohtaisilla kuin taloyhtiöiden ottamilla lainoilla.

Omaisuuden arvo ei kuitenkaan ole välttämättä turvassa kivitalossakaan, jos talo sattuu esimerkiksi sijaitsemaan taantuvalla muuttotappioalueella. Hypoteekkiyhdistys laski alkuvuonna, että joka toisen Suomen asunnon arvo on laskussa. Alueiden väliset erot tulevat kasvamaan ja arvojen lasku on suurinta muuttotappioalueilla. Julkisuudessa on tehty esityksiä jopa romutuspalkkion maksamisesta silloin kun asunto sijaitsee taantuvalla seudulla ja sen purkamista pidetään parhaana vaihtoehtona markkinatilanteessa.

Jotkut taloyhtiöt ovat jo törmänneet arvostusongelmaan hakiessaan pankkilainaa korjaushankkeeseen.  Pankin pitää uskoa siihen, että taloyhtiössä on asukkaita ja vastikkeenmaksajia vielä lainakauden lopussakin. Taantuvalla alueella sijaitsevan huonokuntoisen kiinteistön vakuus- ja uskottavuusarvo ei välttämättä riitä suureen korjauslainaan vaan osakkaat joutuvat rahoittamaan hanketta henkilökohtaisilla lainoilla. Pahimmassa tapauksessa välttämättömät korjauskustannukset voivat jopa ylittää asunnosta myytäessä saatavan hinnan.

Miten taloyhtiö voi säilyttää arvonsa ja parantaa lainansaantimahdollisuuksiaan?

Sijaintiin ja alueen houkuttelevuuteen yksittäisen taloyhtiön voi olla mahdoton vaikuttaa. Jotakin on silti tehtävissä koska arvoon vaikuttavat myös taloyhtiön omat ominaisuudet.

Pankkeja kiinnostaa taloyhtiön kunto ja korjaushistoria. Jos kiinteistöä on pidetty hyvässä kunnossa ja korjauksia tehty suunnitelmallisesti ajallaan, näyttää se pankin suuntaan paremmalta. Mikäli kaikki suuret korjaukset on jätetty tekemättä, voi tilanteeseen olla vaikea enää vaikuttaa.

Tilinpäätös ja toimintakertomus kannattaa laatia huolellisesti ja perusteellisesti. Toki jos kiinteistöä ei ole pidetty kunnossa, niin ei sellaisia asioita saa dokumentteihin jälkikäteen leivottua. Parasta olisi, että kiinteistön kunnosta on huolehdittu ja tämä näkyy myös tilinpäätösasiakirjoissa.

Sijainti ja suunnitelmallisuus ovat tärkeitä tekijöitä taloyhtiön arvon säilymisessä. Sijaintiin on hankalampi vaikuttaa, mutta suunnitelmallinen hoito ja korjaaminen ovat taloyhtiön omissa käsissä.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *