Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kiinteistö- ja rakennusalan yhteiset haasteet

Olen aloittanut Kerrostalokyttääjän blogin Kiinteistöliitossa työskennellessäni aika monta vuotta ja tasan 300 blogia sitten. Noista ajoista olen kiertänyt Isännöintiliiton kautta Turun kauppakamariin, mutta blogi on pysynyt matkassa.

Mitä kerrostalokyttääjää kiinnostavaa nykyisessä työpaikassani Turun kauppakamarissa tapahtuu?

Turun kauppakamari käynnistää vuoden 2020 alussa kiinteistö- ja rakennusalan asioihin keskittyvän valiokunnan. Valiokunnan perustava tilaisuus pidetiin viime viikolla Turussa. Keskusteluun osallistui kattavasti ja laajasti klusterin edustajia. Tilaisuudessa kartoitettiin alan yhteisiä haasteita ja kysymyksiä – niitä, joihin uuden valiokunnan toivotaan aluksi tarttuvan.

Moni haasteista liittyy asumiseen.

Tilaisuudessa puhuttiin paljon kasvun keskittymisestä muutamalle kaupunkiseudulle. Turku on yksi noista kolmesta kaupunkiseudusta, mikä on periaatteessa positiivista. Kasvu tuo kuitenkin alalle omat haasteensa. Miten turvata riittävä ja kohtuuhintainen asuntotuotanto? Millaisia ketteriä ja joustavia toimintatapoja kasvuun reagointi edellyttää aina kaavoituksesta rakentamiseen, hoitoon ja isännöintiin? Mitä tehdä taantuvien alueiden asunnoille, joille ei löydy kysyntää? Jos vanhasta asunnosta ei pääse eroon niin työn perässä muuttaminen voi olla mahdotonta vaikka muut palaset loksahtaisivatkin paikoilleen.

Tilaisuuden paneelikeskusteluun osallistuneilta asiantuntijoilta kysyttiin, moniko on törmännyt haasteisiin osaajia rekrytoidessaan. Jokainen käsi nousi. Kaikki kivet on siis käännettävä osaavan työvoiman löytämiseksi kiinteistö- ja rakennusalalle.

Millaisia ovat asukkaiden tarpeet tulevaisuudessa? Jo nyt Turun seudulla on paljon yhden hengen asuntokuntia. Miten tämä kehitys jatkuu? Millaisia palveluja ikääntyvät asukkaat haluavat ja tarvitsevat koteihinsa? Miten nämä saadaan kustannustehokkaasti järjesteltyä? Mikä on tekniikan, digitalisaation ja automaation rooli kehityksessä?

Turun kauppakamarin vuoden 2019 teema vastuullisuus yhtä lailla kuin elinkaariajattelu puhuttavat koko kiinteistö- ja rakennusklusteria. Asumisen energiatehokkuuden merkitys on valtava esimerkiksi hiilineutraaliutta tavoiteltaessa. Uudistuotannossa haasteeseen on vastattu ja vastataan, mutta miten olemassa olevaa asuntokantaa voidaan kehittää kestävään suuntaan?

Parhaiten vastuullisuuteen ja ekologisuuteen päästään yhteistyössä ja erilaisilla yhteistyömalleilla, voidaan tilaisuuden johtopäätöksenä todeta. Juuri yhteistyö ja klusterin kokoaminen ovat myös Turun kauppakamarin keskeisiä tavoitteita tälle valiokunnalle.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *