Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kuva: Kaisa Leiwo

Kevättalkoot tulossa?

Monessa taloyhtiössä pidetään keväisin pihan kunnostustalkoot, vaikka huoltoyhtiö varsinaisesti hoitaisikin pihatyöt. Talkoot ovat paitsi tapa osallistaa asukkaita niin myös tapa tutustua ja tehdä asioita yhdessä. Toki talkoilla voidaan myös säästää taloyhtiön rahoja kun tehdään asioita itse.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että talkoot ovat osakkaille ja asukkaille aina vapaaehtoista ajanviettoa. On luonnollisesti mukavaa jos mahdollisimman moni asukas osallistuu talkoisiin. Ketään ei voi kuitenkaan pakottaa mukaan talkoisiin. Talkoot väliin jättäviltä ei voi myöskään periä ylimääräisiä kustannuksia tai talkoomaksua eikä talkoisiin osallistuvia voi vapauttaa taloyhtiön maksuista.

Vaikka talkoot perustuvatkin osallistujien vapaaehtoisuuteen, ovat mahdolliset talkoissa tapahtuvat onnettomuudet yhtiön vastuulla.  Talkoita suosivan yhtiön olisikin parasta hankkia ns talkoovakuutus.

Kannattaa myös miettiä, millaisia tehtäviä talkoilla hoidetaan – kiipeilyä, moottorisahaa yms vaativat tehtävät on aina parasta jättää ammattilaisille. Muutoinkin talkoissa kannattaa tehdä helppoja töitä jotka on järkevää toteuttaa talkoilla. Jos talkoiden jälkeen tarvitaan ammattilainen korjaamaan jälkiä, valuu talkoiden hyöty helposti hukkaan.

Muista talkoovakuutus

Talkoovakuutus korvaa talkooväelle mahdollisesti sattuneen tapaturman hoitokuluja sekä pysyvän haitan tai kuoleman. Jos taloyhtiössä järjestetään talkoita säännöllisesti, on kiinteistövakuutuksen osana oleva toistaiseksi voimassa oleva vakuutus todennäköisesti paras vaihtoehto. Talkoovakuutus soveltuu myös tilanteisiin, joissa esimerkiksi ruohonleikkuusta tai lumitöistä huolehditaan vuorotellen ja korvauksetta.

Talkoovakuutuksessa vakuutetaan aina palkatonta talkootyötä. Mikäli työstä maksetaan korvaus, tarvitaan työtapaturmavakuutus. Tavanomaiset tarjoilut eivät ole talkoopalkkiota tai korvausta, eli talkoomakkaraa saa ja kannattaakin grillata talkoiden yhteydessä.  Talkoot ovat paitsi tapa huolehtia yhteisistä alueista niin myös tapa tutustua naapureihin ja viettää mukavaa aikaa yhdessä.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *