Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kuva: Kaisa Leiwo

Kevät toi, kevät toi…

Kevään tullen monen sisustajan ja remontoijan sormet alkavat syyhytä. Lisääntyvä valo saa vanhat pinnat näyttämään nuhjuisilta.  Kotia halutaan ehkä uudistaa kevään ja kesän juhlia varten. Kesälomalla voi olla paremmin aikaa remontoida ja pistää pintoja uuteen kuosiin.

Mitä osakas voi huoneistossaan tehdä?

Lain mukaan osakkaalla on melko laaja oikeus tehdä kunnossapito- ja muutostöitä hallitsemassaan huoneistossa. Töistä ei saa kuitenkaan aiheutua haittaa muille osakkaille tai taloyhtiölle ja ne on toteutettava hyvän rakennustavan mukaisesti. Haitta ei tarkoita remontin aikaista melua tai pölyä vaan luonteeltaan pysyvämpää työn lopputulokseen liittyvää haittaa.

Rakennuksen vahingoittumisen tai muun haitan estämiseksi yhtiö voi asettaa muutostyölle ehtoja.  Ehdot voivat liittyä esimerkiksi tarvittavien vesi- tai äänieristeiden asentamiseen, työmaan siivoukseen tai työn valvontaan tietyissä taitekohdissa. Yhtiöllä on oikeus valvoa remontin suorittamista työtä tekevän tai teettävän osakkaan kustannuksella.

Millaisista töistä pitää ilmoittaa taloyhtiölle?

Osakkaan on ilmoitettava yhtiölle sellaisista töistä, joiden lopputulos voi vaikuttaa muiden hallinnassa olevien tilojen käyttämiseen. Tällaisia töitä ovat esimerkiksi remontit, joissa kosketaan putkiin, johtoihin, hormeihin tai talon rakenteisiin. Töitä ei saa aloittaa ennen kuin tämä ns muutostyöilmoitus on yhtiössä käsitelty.

Muutostyöilmoitus tehdään kirjallisena. Usein taloyhtiöllä tai isännöintiyrityksellä on tähän valmis sähköinen lomake.

Hyvä nyrkkisääntö on, että lähes kaikista töistä pitää ilmoittaa. Kevätmaalari voi kuitenkin tehdä kevyen pintaremontin ilman muutostyöilmoitusta. Tapetointi tai maalaus sekä lattiapinnoitteen vaihtaminen samanlaiseen pinnoitteeseen eivät edellytä ilmoitusta taloyhtiölle. Kaappeja ja pesukoneita saa asentaa sekä tauluja kiinnittää ilmoittamatta asiasta taloyhtiölle.

Jos suunnittelet remonttia, niin käy taloyhtiösi kotisivuilla katsomassa mitä siellä ohjeistetaan muutostöistä ja niiden ilmoittamisesta. Kysy tarvittaessa lisätietoja. Muista myös asbestikartoitus mikäli tilassa voi olla asbestia.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *