Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kesä kutsuu parvekkeelle

Bloggasin viime maanantaina ilmalämpöpumpun poistoyksikön asentamisesta parvekkeelle. Kesän tullessa parvekkeet ovat muutoinkin ajankohtainen asia säiden lämmetessä. Millaisia asioita parvekkeella voi ja ei voi tehdä?

Kestoaiheet grillaus ja tupakointi

Parvekkeella voi lähtökohtaisesti grillata, mutta taloyhtiön järjestyssäännöt on hyvä varmistaa ensin. Niissä voidaan rajoittaa grillausta esimerkiksi paloturvallisuuskysymysten tai ilmanvaihdon vuoksi. Lisäksi on hyvä muistaa, että avotuli ei ole missään olosuhteissa sallittua – parvekegrillaukseen sopii ainoastaan sähkö- tai kaasugrilli.

Tupakointikin on lähtökohtaisesti sallittua parvekkeella, mutta myös tässä kannattaa tutustua taloyhtiön järjestyssääntöihin ja yhtiöjärjestykseen. Huoneistoparvekkeilla tupakointi voidaan lainvoimaisesti kieltää hakemalla tupakointikieltoa terveysviranomaiselta. Tämä edellyttää enemmistöpäätöstä yhtiökokouksessa sekä kiellon kirjaamista yhtiöjärjestykseen.

On hyvä muistaa myös, että vaikka jokin asia – kuten grillaaminen tai tupakointi – ei olisikaan kielletty, on naapurit silti hyvä ottaa huomioon. Tämä parantaa kaikkien asumisviihtyisyyttä ja taloyhtiön yhteishenkeä.

Muutostyöt ja kunnossapito parvekkeella

Osakas voi tehdä parvekkeella muutoksia, mutta osa niistä vaatii yhtiön luvan. Tällaisia ovat esimerkiksi ilmalämpöpumpun poistoyksikön, pistorasian  ja parvekelasien asentaminen. Jälkimmäiseen tarvitaan lisäksi rakennusvalvonnan lupa, jonka yhtiö kuitenkin hakee osakkaan puolesta.

Osakas vastaa roskien, lumen ja jään poistamisesta hallinnassaan olevalta parvekkeelta. Tämä on hoidettava niin huolellisesti, ettei esimerkiksi lumesta aiheudu haittaa yhtiölle tai muille osakkaille. Yhtiön on hyvä ohjeistaa osakkaita parvekkeen lumitöistä turvallisuusnäkökohdat huomioiden.

Sen sijaan rakenteet, eristeet ja ulkoseinät ovat yhtiön kunnossapitovastuulla koska ne lasketaan kuuluvaksi rakennuksen ulkopintaan.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *