Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kuva: Kaisla Pousi

Kesä ja kärpäset

Kärpäset, perhoset ja kaikenlaiset pörriäiset kuuluvat kesään ja myös taloyhtiöiden pihoihin. Ne ovat käytännössä harmittomia ja vaarattomia niin asukkaille kuin taloyhtiöllekin.

Valitettavasti taloyhtiöistä löytyy paljon myös harmillisempia hyönteisiä, joista pitää päästä eroon mahdollisimman pian. Matkustelun myötä tuholaisongelmat ovat lisääntyneet koko maassa. Tavallisimpia asunnoista löytyviä hyönteisiä Suomessa ovat muurahainen, ampiainen, sokeritoukka, torakka, lude ja turkiskuoriainen.

Muurahainen, ampiainen ja sokeritoukka eivät yleensä aiheuta isoja vahinkoja. Muurahaisten, ampiaisten ja torakoiden torjuntaan voi käyttää esimerkiksi rautakaupoista saatavia torjunta-aineita ja hyönteismyrkkyjä. Terveysriskin takia torakat kannattaa yleensä hävittää koko talosta eikä vain yksittäisestä huoneistosta. Huolellinen siivous ja houkuttelevien ruoka-aineiden pitäminen suljetuissa astioissa edistävät torjuntaa. Sokeritoukkien torjunnassa tulee kiinnittää huomiota erityisesti viemärien ja vesilukkojen siivoamiseen ja kosteiden tilojen pitämiseen mahdollisimman kuivina.

Turkiskuoriaisen torjuntaa voi yrittää pesemällä tekstiilit mieluiten 60 asteessa tai pakastamalla ne sekä siivoamalla huolellisesti. Tekstiilit kannattaa säilyttää tiiviissä suljetuissa pusseissa. Joskus torjuntaan tarvitaan ammattilaisen apua.

Luteista on vaikea päästä kotikonstein eroon. Mikäli epäilet luteita, ota viipymättä yhteyttä alan ammattilaiseen. Tavallisimmin luteet piiloutuvat sängyn rakenteisiin tai sen lähellä oleviin huonekaluihin, lattialistoihin, seinien koloihin jne.

Kodin sisätiloissa piileskelevien tuholaisten hävittäminen on osakkaan itsensä vastuulla. Mikäli ötökät ovat pesiytyneet talon rakenteisiin tai niitä löytyy useammasta asunnosta, on syytä olla pikaisesti yhteydessä taloyhtiöön, käytännössä isännöintiyritykseen. Tällöin taloyhtiön on parasta hoitaa torjunta, jotta tuholaiset saadaan varmasti pois kaikista tiloista.

Osakas voi joutua vastuuseen myös koko taloyhtiön torjuntakustannuksista, mikäli hän on toiminut huolimattomasti. Huolellista toimintaa on ilmoittaa ötökkäongelmasta – esimerkiksi luteista tai torakoista – taloyhtiölle välittömästi, jottei ongelma laajene.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *