Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kenet voi päästää asuntoon?

Uutisiin on noussut pääkaupunkiseudulla tapahtunut rikosvyyhti, jossa huoltomiehiksi, tuholaistorjujiksi tai tarkastajiksi tekeytyneet rikolliset ovat päässeet sisään erityisesti ikääntyneiden asuntoihin ja varastaneet mm pankkikortteja ja muuta arvo-omaisuutta.

Teot ovat noudattaneet samankaltaista kaavaa. Asukkaalle on soitettu ennen käyntiä ja ilmoitettu tulevasta huoltomiehen käynnistä. Asunnolle on tullut useampia huoltomiehiä, joista yksi on kiinnittänyt asukkaan huomion ja muut ovat näennäisesti suorittaneet huoltotehtäviä. Samanaikaisesti he ovat etsineet varastettavaa omaisuutta ja pankkikortteja. Asukkaita on myös harhautettu luopumaan pankkikorteistaan ja niiden tunnusluvuista.

Rikolliset ovat olleet työmiesten asuissa ja maskit kasvoilla. Ulkoasun perusteella heidän aitouttaan ei ole välttämättä voinut epäillä.

Miten tällaisilta käynneiltä voi suojautua? Huoneistoissa tehdään kuitenkin myös oikeita ja rehellisiä huoltokäyntejä. Miten rikollisen epäaidon huoltomiehen voi erottaa?

Isännöitsijältä tai kiinteistöhuollosta voi varmistaa, että huoltomies on oikeasti tilattu ja oikealla asialla. Naapurilta voi kysäistä, onko hänenkin asuntoonsa tulossa huoltomies. Pelkkään yksittäiseen puheluun ei kannata luottaa asiassa. Tavanomaisesti huoltokäynneistä toimitetaan asukkaille etukäteen kirje, jossa on myös huoltoyhtiön yhteystiedot.

Huoltomiehiä ei tarvitse päästää huoneisiin yksinään vaan asukas voi seurata heidän toimintaansa.  Mikäli asia mietityttää tai huolestuttaa, voi kotiin pyytää tuttavan tai naapurin huoltomiehen käynnin ajaksi.

Varsinkin iäkkäiden sukulaisten kanssa kannattaa keskustella siitä, miten ja kenet asuntoon voi päästää sisään. Kannattaa muistuttaa, että pankkikortin tunnuslukua ei tule koskaan eikä missään olosuhteissa paljastaa kenellekään ulkopuoliselle. Kortteihin voi myös asettaa päiväkohtaiset nosto- ja maksurajat.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *