Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kehtaako pihatalkoista kieltäytyä?

Kevät ja kesä ovat aikaa, jolloin taloyhtiöissä järjestetään innokkaasti pihatalkoita. Pienissä taloyhtiöissä pihojen hoito saattaa olla kokonaan talkootyön varassa. Talkootyön avulla voidaan säästää yhtiön rahoja ja vaikuttaa sitä kautta vastikkeen määrään. Isoissa yhtiöissä talkoilla on usein enemmänkin sosiaalinen tehtävä – tehdään yhdessä asioita oman kotitalon hyväksi ja tutustutaan naapureihin.

Talkoisiin osallistuminen on aina vapaaehtoista. Siihen ei voida velvoittaa eikä pois jääviltä voida myöskään periä ylimääräisiä maksuja työpanoksen sijasta. Tämä perusperiaate on hyvä muistaa talkoita järjestettäessä. Niistä ei saa tulla kyttäyksen ja eripuran lähde. Talkoisiin osallistuvat ne jotka pystyvät ja haluavat niin tehdä – muut saavat hyvällä omallatunnolla tehdä jotain muuta.

Yhtiö voi järjestää talkoisiin kohtuullisen tarjoilun – makkaran paisto liittyy monen taloyhtiön talkooperinteisiin. Yhtiön puolesta on myös hyvä huolehtia, että työvälineet ovat turvalliset ja kunnossa. Jos haravat ovat kadoksissa ja kottikärryjen rengas tyhjä, ei talkooväki pääse kovin pitkälle töissään.

Kannattaa miettiä, millaisia töitä talkoissa tehdään. Vaarallisia tai erityistä taitoa vaativat työt on parempi jättää ammattilaisille.  Useimmat vakuutusyhtiön tarjoavat ns talkoovakuutuksia – sellaisen ottaminen on suositeltavaa. Taloyhtiö voi joutua vastuuseen mikäli talkoolainen loukkaa itsensä talkootöissä.

Suosittelen joka tapauksessa talkoiden järjestämistä. Se on hyvä tapa saada paitsi pihaa kuntoon niin asukkaat tutustumaan toisiinsa ja työskentelemään yhdessä oman asuinympäristön hyväksi. Hyviä talkookelejä ja mukavaa kevättä!

2 kommenttia

  1. Tietysti voi kieltäytyä, koska talkoilu on aina täysin vapaaehotoista toimintaa.

    Usein talkoot tarkoittaa käytännössä sitä että pari talyhtiön aktiivihenkilö hommaa itselleen kesän grillimakkarat ja virvoitusjuomat. Eli ”tarjottavaa” ostetaan yli tarpeen taloyhtiön laskuun ja kannetaan omaan pakastimeen, kun ”yllättäen” osaanotto oli heikkoa.

  2. Täällä talkkari saa tehdä taloot ehkä yhden pätevän työikäisen kanssa, muut osallistujat ovat yli 70-vuotiaita, raskaana, ketsovat lastensa perään, seurustelevat, … Ja kun tarjoilun aika on, kaikki on jo syöty ja juotu, Ei jäänyt varsinaisen työn tekijöille kun vesi letkun päästä nautittuna. Tämmöset talkoot.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *