Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Käytätkö energiaa viisaasti?

 

Rakennukset kuluttavat noin puolet kaikesta Suomessa käytettävästä energiasta. Energiaa kuluu lämmitykseen, käyttöveden lämmittämiseen sekä laitteiden ja valaistuksen käyttämään sähköön. Näiden kolmen kuluerän osuus kaikista hoitokuluista ja siten myös maksettavista vastikkeista on reilun kolmasosan luokkaa. Suurimman potin aiheuttaa lämmitys, johon kuluu noin puolet kodeissa käytettävästä energiasta. Sähkön osuus on noin kolmasosa ja lämpimän käyttöveden noin viidesosa.

Energia on kallista eikä todennäköisesti lähivuosina ainakaan halpene. Viisaalla energian käytöllä voidaan säästää melkoisesti selvää rahaa. Taloyhtiöissä osakkaat eivät aina näe suoraa yhteyttä energian säästön ja rahan välillä kun kustannukset laskutetaan vastikeperusteella tai maksetaan vuokrassa. Kyse on kuitenkin niin suurista kokonaissummista – 60 m2 kerrostaloasunnossa yli 1.000 eurosta vuodessa – että säästäminen voi oikeasti näkyä vastikkeissakin.

Jos ja kun energian säästämistä tavoitellaan, kannattaa aloittaa tarpeettoman kulutuksen karsimisella. Tarpeetonta kulutusta on esimerkiksi:

–          liian korkeat huonelämpötilat

–          vääränlainen tuulettaminen (nopea ristiveto on paras tapa)

–          tuhlaileva veden käyttö

–          turha valojen ja sähkölaitteiden päällä pitäminen

Hyvä huonelämpötila on 19-22 astetta.
Hyvä huonelämpötila on 19-22 astetta.

Joskus kannattaa harkita korjauksia ja parannuksia rakenteisiin, laitteisiin tai järjestelmiin, mutta usein jo turhan kulutuksen karsimisella päästään hyviin tuloksiin. Kunhan vain kaikki tai edes suurin osa asukkaista saataisiin motivoitua viisaaseen energian käyttöön.

Asukkaiden motivoinnissa kannattaa olla innovatiivinen ja miettiä tiedottamisen ja valistuksen rinnalle muitakin keinoja.  Voisiko taloyhtiön ilmoitustaululla seurata energiankulutusta ja sen muutoksia esimerkiksi kuukausittain? Voisiko taloyhtiö julistaa kilpailun parhaasta tavasta säästää energiaa? Voitaisiinko pienentynyttä energialaskua juhlistaa vaikka yhteisillä jouluglögeillä?

Käyttötottumusten muuttaminen on ensimmäinen askel viisaan energian käytön tiellä. Viisas energian käyttö ei välttämättä ole minimointia, eikä missään nimessä epämukavaa asumista, vaan pikemminkin energian käytön optimointia.

Lisätietoja:

Valonian sivut

Motivan sivut

 

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *