Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Käveltävä miljoonakaupunki Madrid

Madrid on Espanjan pääkaupunki ja Madridin itsehallinnollisen maakunnan pääkaupunki. Se on Espanjan suurin kaupunki – yli 3 miljoonaa asukasta kaupungin alueella ja yli 6 miljoonaa maakunnan alueella. Lisäksi Madridissa vierailee yli 9 miljoonaa turistia vuosittain, mikä näkyy vahvasti niin katukuvassa kuin asuntomarkkinoillakin. Teollisuuskeskuksena Barcelona on Madridia tärkeämpi, mutta Madrid on Espanjan liike-elämän keskus.

Asukkaat vaihtuvat turisteihin

Myös Madridissa kuten muissakin suurissa kaupungeissa asuntokunnat pienenevät samalla kun asuntojen hinnat ja vuokrat nousevat. Turistit ja väliaikainen asuminen korvaavat pitkäaikaista omistus- ja vuokra-asumista. Kaupungissa on ryhdytty toimiin vuokra-asuntojen määrän kasvattamiseksi ja pitkäjänteisen asuntopolitiikan toteuttamiseksi, jotta voidaan varmistaa asuntojen saatavuus kaupunkialueella.

Vietin itse talvilomaviikon Madridissa ja todistin tätä kehitystä. Asuin oikein mukavassa majoitustiloiksi muutetussa kerrostalossa aivan keskusta-alueella. Pyykkinarujen ja parvekekukkien määrästä päättelin kuitenkin, että alueella ja naapuritaloissa asui edelleen myös vakinaisesti madridilaisia. Suuri osa oman asuintaloni asunnoista näytti olevan turistien käytössä.

Korkeiden vuokrien takia Madridissa on melko yleistä asua myös ns kimppakämpissä varsinkin kun asunnoissa on monesti useita huoneita ja kylpyhuoneita. Näin vuokrakustannukset eivät nouse kohtuuttoman korkeiksi. Meidänkin asunnossamme oli ruhtinaallisesti tilaa, makuuhuoneita, kylpyhuoneita ja parvekkeita. Se olisi sopinut hyvin myös kimppakämpäksi ja olikin sisustettu kuudelle turistille.

Vanhojen talojen ja kapeiden katujen kaupunki

Vuokra ei tavallisesti sisällä veden ja sähkön kulutusta tai internet -yhteyttä, vaan näistä maksetaan erikseen. Tämä kannattaa aina tarkistaa vuokrasopimusta solmittaessa. Vanhat talot voivat talvisin olla kylmiä, koska eristykset ja lämmitykset eivät ole Suomen tasoa. Itsekin kaipasin villasukkia huoneistomme kylmillä lattioilla, vaikka asunto muuten olikin lämmin. Vaikka aurinko lämmittää helmikuussa päivisin ja lämpötila voi kohota lähemmäs 20 astetta, voi öisin olla pakkasta.

Kierrätys ei Madridissa ole aivan samalla tasolla kuin Suomessa. Taloyhtiöiden pihoilla ei ole jätepisteitä eikä kapeille kaduille mahdu jäteastioita. Meidän talossamme kadulle tuotiin talokohtaiset sekajäteastiat joka ilta klo 21.30 mennessä jonka jälkeen jätteet vietiin astiaan. Astiat kerättiin pois varhain aamulla. Kadulla vallitsi melkoinen jäteralli joka yö kun astioita tuotiin ja vietiin. Lajittelu oli äärimmäisen hankalaa, koska lajittelupisteitä oli hyvän harvoissa paikoissa.

Madrid on vilkas, meluisa, ruuhkainen ja elävä miljoonakaupunki. Sieltä löytyy paljon upeita nähtävyyksiä ja museoita, mukavia tapas-paikkoja ja ravintoloita sekä vauhdikas yöelämä. Madridista tekee erityisen se, että keskusta-alue on pienehkö ja helposti hallittavissa jalkaisin. Toki askelia kertyy paljon päivän mittaan, mutta siirtymiset on helppoa tehdä kävellen ja kaikki on pääsääntöisesti kävelyetäisyydellä.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.