Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kuva: Kaisa Leiwo

Katse kattoon

Koska Sinun talosi katto on viimeksi tarkastettu? Millaista jälkeä syksyn myrskyt ovat katolla tehneet? Kestääkö katto talven lumikuorman ja mahdollisen lumen pudotuksen?

Osana syksyn rutiineja on taloyhtiöissä hyvä tarkastaa katon kunto. Kun lehdet ovat maassa – ja katoilla – kannattaa erityisesti kiinnittää huomiota kattokaivojen kuntoon. Kaivot tulee puhdistaa lehdistä ja muusta tuulen tuomasta. Tämä tarkastus olisi hyvä tehdä aina myrskyn jälkeen, mutta vähintäänkin kerran syksyssä.

Talven tullen katoille kertyy toivottavasti lunta. Toivottavasti siksi, että lunta on ollut viime talvina Turun seudulla vähänlaisesti niin maassa kuin katoillakin. Katolla liikkumisen turvallisuus tulee varmistaa ennen lumen pudotuksia – syksy on siihen hyvä ajankohta. Ovatko tikkaat ja kulkusillat kunnossa? Entä mahdolliset lumiesteet? Voidaanko lumenpudotus hoitaa turvallisesti jos ja kun sitä kertyy katoille?

Samalla kannattaa katsoa katon, räystäiden ja erityisesti kaikkien läpivientien yleiskunto. Kattovuodot ovat siinä mielessä ikäviä, että ne vahingoittavat usein myös muita rakenteita – ulkoseiniä, huoneistojen seiniä ja kattoja, pahimmassa tapauksessa jopa irtaimistoa. Katon säännöllinen tarkastus on paras keino estää ennalta näitä vahinkoja.

Amatöörin ei kannata mennä katolle edes tarkastuksia tekemään. Työ on parasta tilata ammattilaiselta joka tuntee katon rakenteet ja riskikohdat sekä osaa huolehtia turvallisuudesta.

Kun katot on tarkastettu ja kunnossa niin voidaan hyvällä mielellä odotella valkeaa joulua, lumisia maisemia ja hiihtokelejä!

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *