Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Karvaiset asukkaat taloyhtiössä

Lähes jokaisessa taloyhtiössä asuu myös omistajien lemmikkejä – tavallisimmin koiria ja kissoja. Yleensä yhteiselo lemmikkien kanssa sujuu hyvin ja naapuritkin voivat saada iloa hyvin käyttäytyvistä koirista ja kissoista. Millaisia ongelmia lemmikeistä voi aiheutua taloyhtiössä?

Tavallisimmin valituksia tulee koirien haukunnasta tyhjässä huoneistossa. Myös aggressiiviset lemmikit ja lemmikkien jätökset aiheuttavat keskustelua.

Lähtökohtaisesti asukkailla on oikeus pitää lemmikkejä, eikä sitä voida taloyhtiön toimesta kieltää esimerkiksi järjestyssäännöissä. Poikkeuksena ovat allergikoille rakennetut talot tai palvelutalot, joissa on jo perustamisvaiheessa kielletty lemmikit, tupakointi yms allergisoivat asiat yhtiöjärjestysmääräyksin.

Milloin taloyhtiö tai vuokranantaja voi puuttua lemmikin pitoon?

Jonkin verran lemmikkien ääniä – esimerkiksi haukuntaa – kuuluu normaaliin elämään. Jos haukkuminen kuitenkin jatkuu tuntikausia ja erityisesti yöaikaan, voi se täyttää häiritsevän elämän kriteerit. (Ks blogi Tänään on bileet) Tällöin taloyhtiön hallitus voi antaa osakkaalle (ja asukkaalle) varoituksen ja uhata huoneiston hallintaan ottamisella mikäli häiritsevä haukkuminen ei lopu.

Toinen tilanne, jossa taloyhtiö voi puuttua asiaan, on huoneiston huono hoito siten, että huoneistossa on suuri määrä eläimiä joiden siisteydestä ei huolehdita, ja tästä aiheutuu haittaa yhtiölle tai naapureille. Myös tällöin osakasta voidaan uhata huoneiston hallintaan ottamisella. Mikäli eläimiä kohdellaan huoneistossa kaltoin, voidaan ottaa yhteyttä myös eläinsuojeluun, esimerkiksi Turun Eläinsuojeluyhdistykseen, jonka sivuilla voi täyttää eläinsuojeluilmoituksen.

Vuokranantaja voi kieltää eläinten pitämisen vuokrasopimuksessa. Mikäli vuokralainen kiellosta huolimatta pitää lemmikkiä, voi vuokranantaja päättää sopimuksen. Vaikka lemmikkikieltoa ei sopimuksessa olisikaan, voidaan sopimus irtisanoa tai purkaa myös mikäli lemmikkien äänet tai epäsiisteys ovat olennaisesti muita asukkaita häiritseviä tai lemmikeistä aiheutuu vahinkoa huoneistolle. Myös vuokranantajan on annettava näissä tilanteissa vuokralaiselle ensin kirjallinen varoitus.

Lemmikin omistajan velvollisuudet

Lemmikkien jätökset on korjattava pois taloyhtiön piha-alueella. Järjestyslain mukaan omistajan on huolehdittava siitä, että koiran uloste ei jää ympäristöön hoidetulla alueella taajamassa. Tämän voidaan tulkita tarkoittavan myös taloyhtiön piha-alueita.

Järjestyslain mukaan koirat tulee pitää taajamassa aina kytkettynä. Suljetulla piha-alueella riittää periaatteessa, että koira on haltijansa valvonnassa ja hallinnassa. On kuitenkin parempi pitää eläimet aina kytkettynä myös suljetulla taloyhtiön yhteisellä pihalla. Tällöin ne eivät pääse lasten leikkipaikoille eivätkä pelota muita asukkaita.

Asun itse koiran ja aiemmin myös kissan kanssa ja uskon, että hyvin hoidetuista lemmikeistä on valtavasti iloa omistajilleen ja ympäristölleen. Lemmikin omistajan tulee kuitenkin ottaa huomioon myös naapurit, jotka eivät välttämättä pidä lemmikeistä tai ovat esimerkiksi niille allergisia. Terveellä maalaisjärjellä päästään pitkälle: pidä lemmikkisi kytkettynä, opeta se tavoille, korjaa sen jätökset äläkä ulkoiluta sitä yhteisillä piha-alueilla. Mikäli lapset ulkoiluttavat lemmikkejä, huolehdi, että myös he korjaavat lemmikkien jätökset ja varmista, että lemmikki pysyy heidän hallinnassaan kaikissa tilanteissa. Mikäli lemmikilläsi on käytösongelmia, ole yhteydessä ammattikouluttajiin, jotka pystyvät auttamaan esimerkiksi haukkuvan tai huonosti käyttäytyvän koiran kanssa. Eläinkaupoista voi kysellä koulutuspantoja, joissa on esimerkiksi sitruunasuihketta haukkumisen taltuttamiseen.

8 kommenttia

 1. Ei ei ei. Ei Sitruunapantoja. Ikinä. Ensin pitää ottaa selville syy koiran yksin haukkumiseen. Sitten sitä hoidetaan asiaan kuuluvalla tavalla. Sitruunapanta EI KOULUTA, se pyrkii vain tukahduttamaan oireen, eikä se auta syyhyn, miksi koira haukkuu. Jos koira pakotetaan olemaan hiljaa, kuten sitruunapannalla, siitä voi tulla entistäkin hermostuneempi ja aggressiivisempi: varsinkin kun yleensä koiran haukuntaan on syynä turhautuneisuus (kuten liikunnan tai tekemisen puute) tai pelkotila (vahtiminen). Ja jos koira kärsiikin vaikka eroahdistuksesta, panta voi vain aiheuttaa suuremmat traumat koiralle. Silloin myös asunto voi kärsiä suuremmat vahingot, esim. ulostamisen tai muun myötä.

  Ei ikinä sitruunapantaa.

  1. Kiitos kommentista! Varmasti ammattikouluttaja on ensimmäinen taho jonka puoleen kannattaa kääntyä ja pantaakin käyttää vain ammattikouluttajan ohjauksessa jos sitä haluaa kokeilla.

 2. On väitetty, että erään asukkaan kissat käyvät tekemässä tarpeitaan taloyhtiön hiekkalaatikolla. Mitä taloyhtiö voi tehdä? Voiko yhtiö velvoittaa asukasta maksamaan hiekan vaihdon, jos saadaan näyttöä?

  1. Etenisin tiedottamalla ja neuvomalla sekä tätä että muita asukkaita. On todennäköisesti vaikea osoittaa, että hiekkalaatikolla on käynyt vain ja ainoastaan tämän asukkaan kissat. Onko hiekkalaatikkoa mahdollista suojata kannella? Se voisi olla helpoin ratkaisu.

 3. Jos vuokrasopimuksessa on kielletty lemmikkien pito, voiko vuokranantaja myös kieltää ettei naapurin Martta saa käydä koiransa kanssa asunnossa kahvittelemassa?

  1. Ihan jo sovun säilyttämiseksi vuokraisännän kanssa pitäisin myös vieraiden lemmikit poissa asunnosta. Vuokrasopimuksessa voidaan kieltää lemmikkien pito ja silloin on asiallista, ettei myöskään vieraiden lemmikkejä käy asunnossa.

 4. Vuokrasopimuksessa maininta ”ei lemmikkejä” ei tarkoita, että kylään ei saisi tuoda väliaikaisesti koiraa tai muuta mukana kuljetettavaa eläintä. Eli suomeksi vaikka vuokrasopimuksessa on maininta: ” ei lemmikkejä”, voi naapurin Martta tulla kylään koiransa kanssa. Mutta mikäli kyseessä on allergiatalo, niin siinä tapauksessa lemmikkejä ei saa edes tulla käymään. Mutta vain harva taloyhtiö on, ja silloin rakennus on ollut ns. allergiatalo jo rakennusvaiheistaan asti. Mikään taloyhtiö ei voi kieltää lemmikkejä, yksittäinen vuokranantaja voi. Mutta sillä poikkeuksella, että kylään saa toki koira tms. tulla. Mutta ei asumaan ko. asuntoon. Ellei allergiatalo.

 5. Ei agressiivinen tai metelöivä koira kuulu kerrostaloon koskaan. Koiran omistajille tulisi olla omat taloyhtiönsä, jottei muiden tarvitsisi kärsiä kouluttamattomista tai neuroottisista elukoista.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *