Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kuva: Kaisa Leiwo

Kahden viikon putkiremontti

Helsingin Roihuvuoressa kahdessa viikossa toteutettu putkiremontti sai marraskuussa runsaasti palstatilaa. Eikä ihme – perinteisellä tavalla toteutettuna samaan remonttiin olisi luultavasti kulunut vähintäänkin kaksi kuukautta, ellei enemmänkin.

Remontti toteutettiin ns allianssimallilla, jossa hankkeen eri osapuolet sitoutuivat alusta asti yhteisiin tavoitteisiin ja aikatauluun. Riskit ja mahdollisuudet kannettiin ja jaettiin yhdessä. Allianssimallin toimiminen edellyttää isännöinniltä, suunnittelulta ja urakoitsijoilta saumatonta yhteistyötä ja vahvaa sitoutumista.

Hukka-aika pois hyvällä ennakkosuunnittelulla

Nopeaan läpimenoon päästiin ensi sijassa hyvällä ennakkosuunnittelulla ja töiden tarkalla organisoimisella. Hukka-aika minimoitiin siten, että työvaiheet seurasivat toisiaan saumattomasti ja tehokkaasti. Lisäksi töitä tehtiin kahdessa vuorossa.

Hukka-ajan osuus putkiremonteissa onkin ollut yllättävän suuri.

Asiantuntijoiden arvion mukaan yli puolet kaikesta ajasta kuluu tehottomaan tai väärien asioiden tekemiseen, odotteluun tai virheiden korjaamiseen.

Tämän hukka-ajan poistamisella päästään myös alhaisempiin kustannuksiin, vaikkei teknisessä toteutuksessa muutettaisi mitään.

Lisäbonuksena kustannussäästöt

Jos putkiremontti tavanomaisesti kestää 12-15 viikkoa, on muutaman viikon putkiremontti selkeästi ja ratkaisevasti nopeampi koitos asukkaille. Hinta ei laske aivan vastaavassa suhteessa – nopean remontin hinta on 10-20 prosenttia perinteistä versiota edullisempi. Säästöt tulevat ensi sijassa aikataulun nopeutumisesta ja odotusajan minimoimisesta. Samat työt tehdään periaatteessa samoilla kustannuksilla, mutta tehokkaammin organisoituina.

Tässä kahden viikon kohteessa oli parikymmentä asuntoa yhdessä rappukäytävässä. Suuremmissa taloyhtiöissä ei todennäköisesti päästä aivan yhtä nopeaan läpimenoaikaan. Joka tapauksessa kuudenkin viikon putkiremontti tarkoittaisi vähintäänkin normiajan puoliintumista.

Isännöintiliiton putkiremonttibarometrin mukaan hinta on ollut ykköstekijä putkiremontista päätettäessä. Aikataulu on ollut vasta toiseksi tärkein päätöskriteeri. Jos nopeamman aikataulun lisäksi saadaan edullisempi hinta, tulee se todennäköisesti johtamaan uudella tavoin organisoitujen putkiremonttien yleistymiseen.

On mielenkiintoista nähdä, miten tämä pilottihanke vaikuttaa putkiremonttimarkkinoilla. Ryhtyvätkö asiakkaat vaatimaan nopeampia läpimenoaikoja ja sitä kautta myös uudenlaisia toimintamalleja putkiremontteihin? Tämä oli hyvä ja odotettu avaus!

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *