Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kuva: Kaisa Leiwo

Kahden kerroksen asuntomarkkinat

PTT:n asuntomarkkinaennusteessa povataan, että asuntomarkkinoiden kehityksen eriytyminen jatkuu. Viime vuosina kasvukeskusten asuntomarkkinat ovat kehittyneet selvästi positiivisemmin kuin haja-asutusalueiden. Kehitys on ollut vaisua myös muissa suurissa kaupungeissa jotka eivät ole päässeet kasvu-uralle.

Kasvukeskuksissa rakennettiin kiivaasti vielä vuonna 2018, kun taas pienissä kaupungeissa ja syrjäseuduilla vanhojen asuntojen hinnat laskivat. Kaupungistuminen lisää asuntojen kysyntää ja nostaa hintoja kasvukeskuksissa, kun muuttotappioalueilla kehitys on täysin päinvastainen.

Turussa hintojen nousu maltillista

Ennakkotietojen mukaan vanhojen kerrostaloasuntojen hinnat nousivat Suomessa keskimäärin 1,2 prosenttia viime vuonna. Ensi vuodelle PTT ennustaa saman suuruista hintojen nousua. Alueiden välisten erojen ennustetaan kuitenkin edelleen kasvavan.

Hintojen nousu oli suurinta Helsingissä (3,2 % ) ja Tampereella (3,5 %). Turussa hinnat nousivat keskiarvotahdissa eli 1,2 %. Tänä vuonna hintojen odotetaan nousevan Helsingissä 3,5 prosenttia, Tampereella 3,2 % ja Turussa 1,5 %,

Eriytymistä on tapahtunut ja tapahtuu myös asuntojen koon mukaan. Erityisesti kasvukeskuksissa yksiöiden hintakehitys on muita asuntoja selvästi vahvempaa. Tämä selittyy paljolti sillä, että sijoittajien mielenkiinto on kohdistunut keskustan pieniin asuntoihin, joista saadaan tällä hetkellä kilpailukykyinen tuotto. Tämän lieveilmiönä on vuokra-asumisen suosion kasvu – hintojen noustessa oman asunnon ostamisen houkuttelevuus laskee samalla kun vuokra-asuntotarjonta kasvaa. Tässä suhteessa Helsinki on aivan omassa luokassaan: kun yksiöiden hinnat ovat muualla Suomessa nousseet vuosina 2015-2018 yhteensä noin 2,5 prosenttia, on vastaava nousu Helsingissä jopa 13 prosenttia.

Vuokrien nousu hintojen nousua nopeampaa

Vapaarahoitteiset vuokrat ovat nousseet koko 2010 -luvun selkeästi nopeammin kuin asuntojen hinnat ja muut kuluttajahinnat. PTT ennustaa vuokrien nousun hieman nopeutuvan. Kun vapaarahoitteisten vuokrien nousu oli viime vuonna ennakkotietojen mukaan 1,6 prosenttia, ennustetaan sen kuluvana vuonna olevan 1,8 prosenttia.

Vuokrien kehityksessä Helsinki erottuu muista kaupungeista. Siellä vuokrat nousivat viime vuonna keskimäärin 2,6 prosenttia, ja tälle vuodelle ennustetaan 2,3 prosentin nousua. Tampereella vastaavat luvut ovat 2,0 % (2018) ja 2,3 % (2019e) ja Turussa 1,8 % (2018) ja 2,2 % (2019e). Turussa vuokrien nousu tulee siis hieman kiihtymään.

Helsingissä on tällä hetkellä jo enemmän vuokra-asukkaita kuin omistusasukkaita. Turussa ja Tampereella vuokra-asumisen odotetaan lähivuosina ohittavan omistusasumisen. Kaupungistumisen lisäksi tämä kertoo varmasti myös siitä, että nuorten asumispreferenssit ovat muuttumassa. Asunnon omistamista ei enää pidetä samalla lailla tärkeänä kuin aikaisemmin.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *