Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kuva: Kaisa Leiwo

Joulun muistilista asukkaalle

Joulu on taas ovella ja tällä viikolla joulua valmistellaan niin kodeissa kuin työpaikoillakin. Mitä taloyhtiöasukkaan on hyvä muistaa jouluun liittyen?

Paloturvallisuus on tärkeää jouluna

Muista paloturvallisuus jos laitat joulukoristeita oveen tai porraskäytävään. Koristeet eivät saa olla helposti syttyviä tai runsaasti savuavia. Isännöitsijältä saat tarvittaessa tarkempia ohjeita.

Tarkista kaikki palovaroittimet, sammutuspeitteet ja muut sammutusvälineet. Suosi ledkynttilöitä. Älä jätä eläviä kynttilöitä, uunia, liettä tai pesukonetta valvomatta päälle. Parvekkeella ei voi polttaa suuria ulkotulia ja pienetkin kynttilät tarvitsevat jatkuvaa valvontaa. Polta kynttilöitä tarpeeksi kaukana palavista materiaaleista.

Lajittelu vähentää joulun ympäristökuormaa

Osta mahdollisimman niukasti pakattuja lahjoja ja jouluruokia. Suosi kestokasseja ja vältä kertakäyttöisiä muovikasseja. Pyri minimoimaan niin roskien kuin hukkaan menevän ruoan määrä. Pakasta, kierrätä ja käytä uudestaan.

Sodat nähnyt kummitätini silitteli aina joulupaperit ja kieputti lahjanarut suorina rullalle. Se oli meistä lapsista hauskaa ja kummallista. Toivottavasti sama käytäntö tulee uudestaan muotiin, vaikkei pakottavaa tarvetta kierrätykselle olisikaan samalla lailla kuin sotien jälkeen pulavuosina.

Lajittele joulun jätteet huolellisesti. Lahjapaperit ja narut kuuluvat sekajäteastiaan ja lahjapakkaukset joko kartonki- tai muovikeräykseen. Pakkaa jätteet mahdollisimman tiukasti, koska jouluisin kierrätysastiat tavallisesti pursuvat tavaraa.

Älä laita kinkkurasvaa viemäriin. Voit pakata sen vaikka tyhjään maitopurkkiin ja viedä keräykseen tai jäteastiaan.

Joulumieli ja naapuriapu kunniaan

Naapureilla saattaa olla erilaiset jouluperinteet kuin itselläsi. Muista suvaitsevaisuus ja noudata järjestyssääntöjä joulunakin. Jos naapurustossa asuu yksinäisiä ihmisiä, mieti voitko muistaa tai auttaa heitä jotenkin jouluna. Toisten auttamisesta tulee hyvä joulumieli – kokeile vaikka!

Hyvää ja rauhallista joulun odottelua ja lämmintä joulumieltä!