Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kuva: Kaisa Leiwo

Joulun hyviä tekoja tarvitaan tänä vuonna – myös naapurustossa

Joulu lähestyy kovaa vauhtia samalla kun koronatilanne heikkenee. Monelle tämä tarkoittaa tavallista yksinäisempää joulua koska perinteinen sukulaisten ja läheisten tapaaminen on tänä vuonna jopa vaarallista ja vältettävää.  Vaikka joulua viettävä joukko jäisi kymmentä henkeä pienemmäksi, miettivät varsinkin riskiryhmiin kuuluvat ja vanhukset sitä, uskaltaako edes lähiperhettä kuten lapsia ja lapsenlapsia tavata tänä jouluna.

Suuri osa joulun odotuksen perinteistä on yleisötapahtumia, mutta tänä vuonna niin kauneimmat joululaulut kuin joulurauhan julistus ovat virtuaalisia verkkolähetyksiä. Jouluhankintojen tekemistä täytyy suunnitella tavallista tarkemmin koska ruuhkia on hyvä välttää. Joulumyyjäiset ovat siirtyneet ulkotiloihin tai peruuntuneet kokonaan.

Perheissä on normaalia enemmän niin taloudellisia kuin jaksamiseen liittyviä haasteita. Korona on kiristänyt hermoja jo pitkään ja monet perheiden sosiaaliset ongelmat ovat kärjistyneet. Lomautukset ja irtisanomiset haastavat jouluun valmistautumista ja stressaavat lisää.

Onko naapurustossasi sinkkuja tai yksinäisiä vanhuksia joiden joulun vietto läheisten kanssa on peruuntumisvaarassa? Tai lapsiperheitä jotka taistelevat arjen jaksamisen kanssa etätöiden ja etäopintojen tai lomautusten ja irtisanomisten keskellä? Voitko tehdä jotakin pientä heidän ilahduttamisekseen?

Pieniä koronaturvallisia tekoja on paljon eivätkä ne välttämättä vaadi rahaa. Hyvän joulun toivottaminen on yksi. Voitko yllättää naapurisi vaikka omatekoisella joulukortilla, laulutervehdyksellä kännykkään tai itse tehdyllä joulumuistamisella? Voitko ehdottaa jouluaatolle vaikka puhelua tai ulkoilua, ettei ilta tunnu niin pitkältä ja yksinäisyys kärjisty?

Jos olet itse yksinäinen niin vinkkinä se, että muiden auttaminen lievittää myös omaa yksinäisyyttäsi. Etsi naapurustostasi toinen joulua yksin viettävä ja sopikaa yhteisestä iltakävelystä tai vaikka glögistä piha-alueella.

Voitko viedä naapurin lapset ulos tai muuhun koronaturvalliseen tekemiseen? Keksitkö muita tapoja ilahduttaa tai piristää? Yksi pieni teko voi auttaa isosti ja tuoda samalla tunnetta, että joku välittää ja apua tarjotaan.

Tänä jouluna toisista huolehtiminen korostuu entisestään näissä poikkeuksellisissa oloissa. Huolehditaan myös naapureista mahdollisuuksien mukaan. Hyvää joulun odotusta!

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *