Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kuva: Kaisa Leiwo

Joulu taloyhtiössä

Ennätysmäärä suomalaisia viettää todennäköisesti tulevan joulun omissa kodeissaan. Koronapandemia näyttää kiihtyvän juuri joulun alla, eikä matkustamisia tai vierailuja suositella. Mitä se tarkoittaa taloyhtiössä?

Paloturvallisuus on joulun juttu

Jouluun liittyvät erilaiset valot ja kynttilät, joiden käytössä on syytä muistaa huolellisuus. Kynttilöitä tulee polttaa vain valvottuna, eikä niitä saa jättää hetkeksikään yksinään palamaan. Kynttilöiden lähettyvillä ei pidä säilyttää mitään helposti syttyvää eikä niitä saa jättää lasten tai lemmikkien ulottuville.

Myös sähköiset jouluvalot tulee sammuttaa jos kotoa lähdetään pois. Kaikkiin sähkölaitteisiin liittyy aina rikkoutumisen tai oikosulun vaara, joka voi pahimmillaan aiheuttaa tulipalon. Valojen kunto on syytä tarkastaa säännöllisesti eikä rikkoutuneita valoja tule käyttää. Osa valoista on tarkoitettu vain sisä- tai ulkokäyttöön, ja tätä suositusta on syytä noudattaa.

Jouluun liittyy usein paljon ruoan laittoa ja saunomista. Lieden ja hellan käytössä on niin ikään oltava huolellinen, eikä pitkään kypsyviä joulun ruokia saa jättää valvomatta liedelle. Kiukaan päälle ei tule ripustaa mitään kuivumaan joulunakaan eikä kiuasta tule jättää päälle tyhjään asuntoon. Ajastimet ja automaattisammutus ovat hyviä ominaisuuksia sähkölaitteissa myös jouluna.

Joulun alla taloyhtiö voi vaikka laittaa asukkaille joulutervehdyksen, jossa samalla muistutetaan palo- ja sähköturvallisuudesta. Joulu on valon ja lämmön juhla, mutta muistetaan silti paloturvallisuus.

Joulu voi koetella naapurisopua

Joulun viettotavat ja aikataulut vaihtelevat. Joulunakin on syytä noudattaa taloyhtiön järjestyssääntöjä ja välttää äänekästä joulun viettoa tai porraskäytävässä liikkumista yöaikaan. Toki on hyvä myös muistaa suvaitsevaisuus eikä häiriintyä ihan kaikista joulun äänistä.

Kaikissa kodeissa joulu ei välttämättä ole onnellinen ja rauhallinen juhla, vaan todennäköisesti siihen tulee liittymään myös liiallista alkoholin käyttöä, riitoja ja muita häiriöitä. Korona on tuonut mukanaan taloudellisia vaikeuksia ja sosiaalisia ongelmia, jotka voivat kärjistyä jouluna. Mikäli meno äityy liian hurjaksi, kannattaa soittaa poliisi paikalle – siinä joulu ei poikkea arjesta.

Taloyhtiön yhteinen joulu

Jos taloyhtiössä on paljon yksin asuvia, kannattaa harkita esimerkiksi yhteistä glögihetkeä pihalla tai muuta turvallista yhteistä tekemistä. Kokoontumisrajoitukset ja turvavälit tulee näissäkin muistaa. Pienikin jouluinen hetki saattaa katkaista koronan takia joulua yksin viettävän päivän ja ilahduttaa myös niitä asukkaita, joilla perhe tai ystävät ovat mukana viettämässä joulua. Kun joulun perinteiset tekemiset ja menot ovat pääsääntöisesti peruuntuneet, voidaan taloyhtiössä miettiä uusia tapoja juhlistaa joulua yhdessä. Ehkäpä yhteislaulu parvekkeilla italialaiseen tyyliin?

Monissa taloyhtiöissä koristellaan joulu pihaan ja porraskäytäviin. Se on oikein mukava tapa kunhan paloturvallisuus muistetaan. Porraskäytävässä ei saa olla kulkua estäviä tai savua tuottavia koristeita vaan sellaiset on parempi laittaa ulkotiloihin.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *