Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kuva: Kaisa Leiwo

Joulu on aina vaan talojen aikaa

Viime jouluna bloggasin kevyehkön joulublogin joulun taloista – erilaisista kynttilätaloista, piparkakkutaloista ja suklaataloista.  Olen taloihminen ja minun jouluuni kuuluu taloja niin joulukorteissa, kynttilöissä, joulun herkuissa, pöytäliinoissa ja kuusen koristeissa kuin serveteissäkin. Tämän joulun uusin talohankinta on kaarinalaisesta sisustusliikkeestä hankittu tarjotin, jossa on kuvioina punakattoisia taloja. Ihanan jouluinen ja taloinen.

Jatkan tänä jouluna taloteemaa eli pysytään joulun taloissa, mutta vähän eri tulokulmasta.

Ensimmäisen joulun talo oli ehdottomasti talli. Koska majatalot olivat täynnä, niin ensimmäisen joulun tapahtumat sijoittuivat talliin – eläinten asuttamaan taloon. Tästä tallista on historian mittaan esitetty monenlaisia versioita ja kuvia, joissa yleensä korostuu tallin vaatimattomuus ja koruttomuus erityisesti suhteessa majataloon, joka oli saavuttamattomissa.

Kirjallisuudessa on paljon joulutarinoita joiden miljöönä on erilaisia taloja – torppia, talleja ja saunoja, kartanoita, sukutiloja ja linnoja. Joulun kunniaksi taloja siivotaan, koristellaan ja tuunataan. Lattioille voidaan tuoda heiniä, uusi vahapinta tai puistellut käsin solmitut matot. Yleensä jouluna talokin on jollakin lailla erilainen ja erityinen – siistimpi, koristellumpi ja laitetumpi.

Mitä ovat tämän päivän joulun talot?

Jouluna korostuu koti, perhe ja kotona oleminen. Koti ja kotitalo ovat siis ehdottomasti joulun taloja. Moni viettää joulun myös yksin. Silloin koti voi tuntua jopa ahdistavalta ja joulun talo onkin ravintola, kirjasto tai jokin muu julkinen tila, jossa voi kohdata muita joulua yksin viettäviä. Joulun talo voi toki olla myös työpaikka – moni meistä viettää joulun töissä.

Turussa yksi joulun taloja on ehdottomasti Brinkkalan talo, jonka parvekkeelta on julistettu joulurauha vuodesta 1886 lähtien. Huomenna jouluaattona tuhannet turkulaiset kokoontuvat jälleen Vanhalle Suurtorille seuraamaan joulurauhan julistusta, jota voi saman aikaisesti seurata radion, television ja internetin välityksellä ympäri maailmaa.

Joulun talo on monille myös kirkko, jossa käydään laulamassa joululauluja, joulukonsertissa tai joulukirkossa. Monien jouluperinteeseen kuuluu kirkkoa ympäröivällä hautausmaalla käynti ja kynttilöiden vieminen haudoille. Joulukorttien suosittu kestoaihe on Turun tuomiokirkko – tosin lumen keskellä, mistä taas tänä jouluna ei ilmeisesti ole toiveita.  

Millaisia ovat sinun joulutalosi? Missä vietät joulusi? Rakennatko piparitalon? Käytkö joulukirkossa?

Hyvää ja rauhallista joulua kaikkiin taloihin, tupiin ja pirtteihin!

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *