Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Jos olisin ostamassa asuntoa…

Jos olisin ostamassa asuntoa ja nimen omaan asunto-osakeyhtiön osakkeita, mihin kiinnittäisin huomiota? Kylppärin laattoihin ja keittiön kaappeihin? Olkkarin tapetteihin ja makuuhuoneen korkkimattoon? Pullantuoksuun ja kauniisiin pyyhkeisiin?

Kyllä, noteeraisin nuokin asiat, mutta sen lisäksi katsoisin tarkasti taloyhtiön kunnon ja tehdyt korjaukset. Lukisin kaikki myyjän tai välittäjän esittelemät paperit ja kyselisin tarvittaessa lisätietoja. Yksittäinen huoneisto on aina osa taloyhtiötä, ja taloyhtiön kunto & hoito heijastuu myös jokaiseen huoneistoon.

Asunnon esittelyssä on yleensä nähtävillä ainakin myytävää asuntoa koskeva esite, isännöitsijäntodistus, PTS tai muu vastaava selvitys, asunnon pohjapiirros, rakennuksen energiatodistus sekä asunto-osakeyhtiön yhtiöjärjestys, viimeinen tilinpäätös ja muut mahdolliset taloudelliset selvitykset. Jos jokin näistä puuttuu niin sitä kannattaa kysellä.

 

Kuva: Kaisa Leiwo

Esitteestä ja/tai isännöitsijäntodistuksesta tarkistaisin huoneiston ja kiinteistön perustiedot ja tehdyt korjaukset. Minua kiinnostaisi vastikkeiden ja käyttömaksujen suuruudet, huoneiston mahdolliset osuudet yhtiön lainoista ja maksamattomat yhtiövastikkeet. Uusi omistaja voi joutua vastuuseen myyjän vastikerästeistä, joten tämän tiedon tarkistaminen tuoreesta isännöitsijäntodistuksesta on tärkeää.

PTS ja viimeisin kunnossapitotarveselvitys kertovat rakennuksen kunnosta ja siitä, millaisia näkemyksiä yhtiön hallituksella on tulevista korjauksista. Suuret korjaukset vaativat rahaa, ja taloyhtiöille sitä ei yleensä tule muualta kuin osakkaiden kukkaroista. Kannattaa myös muistaa, että jos edessä on esimerkiksi putkistoremontti, ennallistaa taloyhtiö remontissa mahdollisesti purettavat kylppärit ja keittiöt ainoastaan taloyhtiön ns perustasoon. Mikäli huoneistossa on poikkeuksellisen hienot pinnat ja kalusteet, ei taloyhtiöllä ole korjauksen yhteydessä velvoitetta palauttaa muuta kuin perustaso. Hienon kylppärin ei siis kannata antaa ratkaista ostopäätöstä!

Rakennukset luokitellaan energiatehokkuusluokkiin A-G, ja tämä luokka näkyy energiatodistuksessa. Käytännössä luokka C-E on vanhalle rakennukselle ihan tavanomainen. Energiatodistuksesta kannattaa katsoa toimenpide-ehdotukset, joita todistuksen laatija on suositellut talon energiatehokkuuden parantamiseksi.

Yhtiöjärjestyksen lukisin ihan kokonaan. Katsoisin ensinnäkin, mihin tiloihin osakkeet tuovat hallintaoikeuden. Liittyykö niihin varastoja, autopaikkoja, kylmäkellareita tms? Millaisia vastikkeita yhtiössä peritään ja mitkä ovat vastikeperusteet? Onko eri tiloilla erilaisia vastikeperusteita? Onko kunnossapitovastuista säädetty jotain, onko esimerkiksi osakkaalle siirretty joitakin vastuita? Pidetäänkö yhtiössä 1 vai 2 vuosikokousta ja minkä kokoinen on yhtiön hallitus? Yhtiöjärjestyksestä löytyvät myös mahdolliset lunastuspykälät jotka voivat vaikuttaa kauppaan.

Tilinpäätöksestä ja mahdollisista muista taloudellisista selvityksistä, esimerkiksi budjetista, katsoisin miltä yhtiön talous näyttää. Miten vastikkeet ovat riittäneet? Onko vastikkeita rästissä? Millaisia summia on käytetty eri hoitokuluihin? Miten vastike on kehittynyt? Onko yhtiöllä velkaa ja onko se varautunut ennalta tuleviin korjauksiin?

Kannattaa muistaa, että ostajalla on velvollisuus tutustua kaupan kohteeseen eli huoneistoon ja siihen liittyviin asiakirjoihin huolellisesti. Ei siis kannata hurmaantua oman tuntuisesta sisustuksesta niin paljon, että asiakirjat jäävät katsomatta. Hyvin pidetty huoneisto hyvin hoidetussa yhtiössä on paitsi mukava asua ja pitää kotina niin usein myös hyvä sijoitus!

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *