Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Jokaisella kerrostalolla on kultareuna

Tunnustaudun kerrostalokyttääjäksi – tykkään kytätä kerrostaloja, niiden julkisivuja, ikkunoita ja pihoja. Katselen porraskäytävissä uteliain silmin ympärilleni ja koetan arvata, millainen ilmapiiri talossa vallitsee. Miltä sisäänkäynti näyttää? Onko ovissa paljon koristeita? Missä kunnossa pinnat ovat?
Kerrostalot ovat kiehtovia rakennuksia joiden pinnan alla tapahtuu paljon ja kaikenlaista. Paitsi asukkaita, julkisivun takana piilee moninaisia putkia, kanavia, rakenteita ja eristeitä jotka elävät omaa elämäänsä ihmisten rinnalla.

Polvenkorkuisena pikkukaisana minusta oli pimeinä iltoina mukavaa katsella kerrostaloja, joiden ikkunoissa oli kodikkaita valoja ja jotka muistuttivat minusta aivan joulukalentereita ikkunaluukkuineen. Tuolloin asuin itsekin kerrostalossa, jonka pitkät käytävät ja portaat olivat lapselle kiehtovia ja jännittäviä paikkoja. Seikkailen unissani yhä edelleen, viittäkymmentä vääjäämättä lähestyvänä täti-ihmisenä, lapsuuden kerrostalon pyöräkellareissa, pyykkituvassa ja pannuhuoneessa – jonne tosin pääsi vain talkkarisedän suosiollisella avustuksella.
Talkkari asui viereisen portaan ylimmässä kerroksessa ja päästi meidät sisälle jos avain oli unohtunut. Tosin yleinen tapa niin meillä kuin naapureillakin oli, että avain roikkui narusta oven sisäpuolella ja sen sai postilaatikosta vetämällä ulos. Kukaan ei kysellyt mitä kotivakuutusyhtiö mahtoi moisesta touhusta tuumata…

Nykyisin mietin jo lähestulkoon liikaa sitä, mitä vakuutusyhtiö, laki tai yhtiöjärjestys asioista sanoo. Tieto lisää tuskaa, ja esimerkiksi kauniita rappukäytävän joulukoristeita ihastellessa takaraivossani pieni ääni miettii niiden paloturvallisuutta ja myrkkykaasuja.
Ikkunoita tuikkivasta joulukalenteritalosta tekisi mieli sammuttaa kaikki turhat valot ja sulkea ikkunat energiansäästön nimissä. Jännittävissä pyöräkellareissa on paljon turhaa tavaraa kulkureiteillä, ja niiden hävittäminen se vasta vaikeaa onkin, jos sen kaikkien taiteen sääntöjen mukaan yrittää tehdä.

Kerrostaloasumiseen liittyy monien hyvien puolien lisäksi myös erilaisia haasteita ja jopa ongelmia. Yhteisöllisyys, yhdenvertaisuus ja demokraattinen päätöksenteko aiheuttavat silloin tällöin haasteita, joihin talojen johto mm. meidän avullamme koittaa parhaansa mukaan vastata.
Aion tällä palstalla pohdiskella asumiseen ja sen yhteisöllisyyteen liittyviä helmiä ja haasteita, niitä joihin törmään päivittäisessä työssäni ja niitä joita pikkukaisa minussa haluaa edelleen vaalia. Otan mielellään vastaan palautetta ja vinkkejä käsittelemistäni asioista.

Mukavaa alkavaa vuotta kaikille jossakin asujille! Koitetaan elellä niin, että asumisenkin muistot ovat pääsääntöisesti ruusuisia ja kultareunaisia ja niitä kelpaa unissa tulevina vuosina katsella!

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *