Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kuva: Kaisa Leiwo

Johtaako parveketupakointikielto kyttäykseen?

Yle uutisoi joulukuun alussa parveketupakoinnin valvontaongelmista. Tupakointikiellon myöntää viranomainen joka ei kuitenkaan käytännössä pysty kieltoa valvomaan. Tupakointirikkomusten seuranta jää taloyhtiön ja siellä naapureiden kontolle.

Taloyhtiöitä ohjeistetaan tällä hetkellä pitämään kirjaa tupakointirikkomuksista sen jälkeen, kun tupakointikielto on taloyhtiöön viranomaisen toimesta annettu. Käytännössä tämä tarkoittaa, että naapurit kirjaavat ylös milloin ja missä huoneistossa tai parvekkeella tupakointi tapahtuu. Tulee muistaa, että parveke on kotirauhan suojaama alue eli kännykällä ei saa kuvata mahdollisia tupakointirikkomuksia. Kynä ja paperi ovat käytännössä sallitut dokumentointivälineet.

Tupakoinnin toteaminen ja sanktiointi edelleen ongelmallisia

Taloyhtiöissä asia koetaan ongelmallisena. Naapurit eivät halua ryhtyä kyttäämään ja kirjaamaan ylös toisten tupakointia. Käytännössä naapureiden kirjaukset eivät todennäköisesti edes riittäisi äärimmäisen sanktion eli uhkasakon perusteeksi, vaan myös viranomaisen pitäisi pystyä toteamaan rikkomus.

Kiinteistöliitto onkin esittänyt, että uhkasakon sijasta tupakointikiellon rikkomisesta voitaisiin määrätä laiminlyöntimaksu, jonka määrääminen olisi uhkasakkoa kevyempi prosessi. On vielä auki millä perusteilla tämä maksu määrättäisiin ja edellytettäisiinkö naapureiden kirjauksia tupakoinnin osoittamiseksi.

Joka tapauksessa keinot puuttua tupakointiin näyttävät siis kiellonkin jälkeen olevan vähäisiä. Naapureiden kirjauksia toivotaan ja pyydetään, mutta niiden lisäksi viranomaisen tulee todeta tupakointi ennen mahdollisia sanktioita. Naapurit eivät halua pääsääntöisesti tällaista omavalvontaa tehdä eivätkä viranomaisten resurssit nykyisellään riitä tupakointikieltojen valvontaan.

On hyvä, että Kiinteistöliitto on ollut asiassa aktiivinen ja tehnyt ratkaisuehdotuksen. Tupakointi taloyhtiössä on kautta historian ollut hankala aihe – erilaisia yrityksiä tupakoinnin kieltämiseen on tehty, mutta asiaan tarttuminen on osoittautunut varsin vaikeaksi. Saa nähdä miten tämän lain kanssa käy.

 

 

10 kommenttia

 1. Nimettömät lastensuojeluilmoitukset ovat jo iso ongelma millä pystytään kiusaamaan joten nyt tuli vain yksi kiusaamistyökalu lisää.

 2. Parveketupakointi pitäisi kieltää joka talossa. Aika kohtuutonta, että jotkut eivät voi käyttää parvekettaan jos ei halua hengittää tupakansavua kun naapurina on ketjupolttaja. Kovasti holhotaan alkoholin käytöstä mutta siinä tuhotaan vain oma terveys. Tupakoijat sen sijaan tuhoavat myös muiden terveyden.

 3. Yrittäkää nyt oikeesti! Oli kämppä oma, tai vuokra-asunto, niin se on yksilön oman harkinnan varaista, tupakoiko hän siellä vai ei, parvekkeella tai sisällä asunnossa. Ei se ole kenenkään muun päätettävissä. On muutenkin outoa, että tämmöinen asia on edes tapetilla, koska tämä implikoi siihen, että yksilö ei ole itse pätevä arvioimaan oman elämänsä suuntaa, vaan yhteiskunta holhouksellaan päättää sen mikä on ihmiselle parasta. Mitä tulee parveke- tai asuntotupakointiin, niin haitat ovat lähinnä esteettisiä tai hajullisia. Niistä jos joku ottaa nokkinsa, niin ei oma elämä kauhean hyvällä pohjalla ole. Pointti tässä on nyt se, että antaa ihmisten elää omaa elämäänsä yksilönä oman harkinnan varaisena, eikä koko ajan holhota, miten pitäisi olla ja elää. Eikä tämä tarkoita sitä, että pitäisi elää kuin pellossa, vaan kohdelkaa toisianne hyvin ja olkaa mukavia toisillenne, millään muulla ei ole väliä. Inhimillisyys. Terv. Ei tupakoitsija

  1. Sanot että on yksilön oman harkinnan varaista tupakoiko vai ei. Minä ainakaan en pysty valikoimaan tupakoiko joku MINUN KOTONANI. Tupakan haju tulee myös ikkunoissa olevista ilmanvaihtorööreistä, joita ei saa sulkea. Talvi on ok, mutta kesällä kämpässä on pahimmillaan 40 astetta lämmintä ja ikkunoita olisi kiva pitää auki. Vaan ei auta, aina joku tupakoi meillä, minun harkinnanvaraisuuteni ei siihen valitettavasti vaikuta. Nuuska poistaisi tämänkin ongelman.

 4. Sotahan se taloyhtiön kokouksessa syttyi, kun tupakoitsijat ja tupakoimattomat alkoivat syyttelemään toistensa tekemisistä. Nyt tässä taloyhtiössä juuri kukaan ei tervehdi toisiaan ja kytätään naapureiden tekemisiä entistä enemmän. Uusia valituksia on tullut rappukäytävän likaamisesta, pienemmästäkin melusta, joka on oikeastaan normaalia asumisen ääntä. Jotku mittaa viivottimella, miten autot on pysäköity parkkipaikalle. Myös taloyhtiön häkkivarastoista on tullut kiukun kohde, että mitä saa säilyttää, mitä ei. Ja paljon muuta valituksen aihetta löytyy päivittäin. Vaikka tupakointi kielto on hyvä asia, ei sen pitäisi ajaa tällaiseen toimintaan. Tupakoitsijat pitävät nyt itseään eriarvoisena ja näillä kiusanteoilla yrittävät hakea epätoivoisesti vikoja muista asukkaista. En tiedä, väsyvätkö myöhemmin noihin epäkohtiin puuttumiseen ja loettaa, vai eskaloituuko tilanne vieläkin pahemmaksi.
  Terveisin hyvää naapurisopua takaisin kaipaava perhe.

 5. Tupakointi tullaan pian lailla kieltämään sekä asuinhuoneistoissa että parvekkeilla, joten tällaista juupas-jaapas-keskustelua ei tarvitse enää kauan käydä. Samanlaista turhaa älämölöä oli silloin, kun ravintolat muutettiin savuttomiksi.

 6. Milloinkahan sitten kielletään hajusteiden ja partavesien käyttäjien kulkeminen hississä ja yleisissä kulkuneuvoissa?? Niistä kärsii nykyään yhtä moni kuin parveketupakoinnistakin.

 7. Miksi nimitetään ”kyttäykseksi” sitä, jos havaitsee, että joku rikkoo asiaa, josta on nimenomainen kielto? Aivan kuin tupakoitsijoilla olisikin oikeus tupakoida ja tupakansavusta kärsivät naapurit niitä, jotka käyttäytyvät väärin.

 8. Lain tarkoitus lienee ollut asuntomarkkinoiden piristäminen. Sivutuotteena tulee sitten nämä loputtomat riitaisuudet. Kyllä kateellinen naapuri on paras poliisi. Ja jos tupakanpolton lopettaisikin, aina kaivetaan joku toinen asia.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *