Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Jätteenkuljetus puhuttaa taas

Varsinais-Suomen Yrittäjät nosti viime viikolla esiin huolensa jätelain valmistelusta ja siihen liittyen erityisesti jätteenkuljetusten organisoinnista. Samaan asiaan on kiinnitetty huomiota myös kokoomuksessa – kansanedustaja Saara-Sofia Siren kertoi Kaupunkilehti Aamusetille, että kokoomuslaiset ympäristövaliokunnan jäsenet ovat jättäneet asiasta hallitukselle kirjallisen kysymyksen.

Olin yli 10 vuotta Kiinteistöliitto Varsinais-Suomessa töissä, ja koko tuon ajan keskusteltiin jätteenkuljetusten järjestämisestä – välillä vilkkaammin ja välillä vähemmin. Tuosta ajasta on kulunut enemmän kuin 5 vuotta, ja keskustelu jatkuu yhä.

Kiinteistöliiton viimeisimmän indeksitaloselvityksen mukaan jätehuollon kustannukset ovat noin 7 % taloyhtiöiden kiinteistöveroista ja maksuista kokonaisuudessaan. Kuljetuskustannukset ovat pieni osa tästä. Kuljetuskustannusten merkitys esimerkiksi taloyhtiöille on siis melko pieni verrattuna moneen muuhun menoerään. Tämä on kuitenkin asia, josta puhutaan paljon ja joka herättää paljon intohimoja. Miksi ihmeessä?

Osittain keskustelussa on varmasti kyse siitä, miten palvelut tuotetaan ja kuka tekee päätökset. Päätäntävaltaa ei haluta siirtää palvelujen käyttäjältä julkiselle sektorille, koska päätöksenteon ja koordinoinnin keskittämisestä ei uskota koituvan asiakkaille hyötyä. Kustannustason merkittävään laskuun ei uskota. Päinvastoin pelätään, että asiakkaan vaikutusmahdollisuudet vähenevät ja valinnanvara palvelutasoon liittyen vähenee. Myös itse palvelun pelätään heikentyvän keskitetyssä järjestelmässä.

Keskitetyn järjestelmän pelätään myös johtavan palveluntarjoajien vähenemiseen. Urakoiden uskotaan karkaavan ulkomaisille suurille toimijoille, mikä johtaa pahimmillaan kotimaisten pienten yritysten konkursseihin ja monopolityyppiseen markkinaan. Vastustavat puheenvuorot ovat usein myös puheenvuoroja monituottajamallin ja kotimaisen PK-sektorin puolesta.

Tähän saakka Turun seudulla on pidetty kiinni asiakkaan valinnanvapaudesta ja mahdollisuudesta hankkia haluamansa palvelu haluamaltansa tuottajalta. Äänestykset ovat olleet joskus täpäriä, mutta keskitettyyn malliin ei ole haluttu siirtyä. Näistä lukuisista päätöksistä huolimatta asia näyttää nousevan aina vaan uudestaan käsittelyyn. Edelleen ihmetyttää – miksi ihmeessä?

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *