Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kuva: Kaisa Leiwo

Jankutusta paloturvallisuudesta

Muistan bloganneeni tästä ennenkin, mutta viime viikkojen ikävien uutisten jälkeen haluan taas muistuttaa paloturvallisuudesta taloyhtiöissä. Se on asia, jonka eteen voidaan ja tulee tehdä kaikki mahdollinen. Tulipalo on aina ikävä ja katastrofaalinen tapahtuma. Siinä menetetään omaisuutta ja koteja, pahimmillaan ihmishenkiä. Tulipaloissa kuolee vuosittain noin 80 ihmistä – yli 90 % näistä palokuolemista tapahtuu asuinrakennuksissa.

Taloyhtiöissä paloturvallisuus perustuu pelastussuunnitelmaan. Suunnitelma ei itsessään pelasta mitään eikä ketään – siinä listataan toimintatavat ja ohjeistukset erilaisiin vaaratilanteisiin. Olennaista on, että kaikkien asukkaiden tulee tuntea pelastussuunnitelman sisältö eikä suunnitelma jää vain pölyiseksi paperinipuksi taloyhtiön arkistoon. Asukkaiden tulee tietää miten vaaratilanteita voidaan omilla toimilla ehkäistä sekä miten niissä tulee toimia.

Tulipalot eivät syty sattumalta. Suuren osan niistä aiheuttavat ihmiset toiminnallaan sekä tahallaan että huolimattomuuttaan. Yleisin tulipalon syttymissyy on varomaton tai huolimaton tulen käsittely. Asukkaita onkin syytä muistuttaa huolellisesta tulen ja sähkölaitteiden käsittelystä. Asiasta voidaan tiedottaa vaikka yhtiökokouksen yhteydessä tai järjestää erillinen turvallisuuskävely tai alkusammutuskoulutus.

Palovaroittimen tärkeyttä ei voi ylikorostaa. Sen ääneen reagoi viimeistään naapuri, joka voi hälyttää palokunnan paikalle. Taloyhtiön kannattaa muistuttaa palovaroittimista ja niiden paristoista tai vaikka hankkia huoneistoihin sähköverkkoon kytketyt palovaroittimet.

Porraskäytävissä ei säilytetä mitään ylimääräistä irtaimistoa. Lastenvaunut, koristeet, kirjapinot yms ovat tuhopolttajalle helppo sytytyskohde. Toiseksi niistä voi syntyä myrkyllisiä savukaasuja tulipalossa. Kolmanneksi ylimääräiset tavarat voivat tukkia poistumistiet ja haitata siten pelastautumista. Lastenvaunujen säilytyskielto porraskäytävässä ei siis ole turhaa niuhotusta vaan turvallisuustekijä.

Taloyhtiössä paloturvallisuus on jokaisen osakkaan asia – ei vain hallituksen ja isännöitsijän. Johto huolehtii, että talon turvallisuusjärjestelmät ja pelastussuunnitelma ovat kunnossa. Asukkaat huolehtivat palovaroittimista ja huolellisesta toiminnasta sähkölaitteiden ja tulen kanssa.

Vaarat voidaan välttää parhaiten kun ne tunnistetaan. Pohtikaa paloturvallisuutta omassa yhtiössänne. Varmistakaa, että jokainen asukas tietää miten toimia mahdollisessa tulipalossa.

2 kommenttia

  1. Pelastussuunnitelma on 8-sivuinen mahdollisimman tylsä lomakkenippu, josta korkeintaan 2 sivua on millään lailla asukkaalle relevantteja ohjeita ja tietoja. Hyödyllinen tieto on ripoteltu kaiken hyödyttömän sekaan mahdollisimman epäkiinnostavasti ja huomaamattomasti.

    Esim. porraskäytävässä oleva pelastautumisohje EI ole sama asia kuin pelastussuunnitelma, eikä edes pakollinen osa pelastussuunnitelmaa.

    1. Juuri tämän vuoksi pelastusasioista tiedottaminen on avainasemassa. Kannattaa herkita noita alkusammutusharjoituksia, turvallisuuskävelyjä yms yhteisiä tilaisuuksia – ne ovat konkreettisia ja käytännöllisiä tapoja tuoda turvallisuusajattelua asukkaille.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *