Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Ulkoleikit kuuluvat normaaliin elämään, muistuttaa Kaisa Leiwo. Kuva :TS/Jori Liimatainen

Jalkapalloilu kielletty

Viime viikolla huomiota herätti uutinen, jonka mukaan helsinkiläinen talotoimikunta on kieltänyt jalkapallon pelaamisen pihalla. Talotoimikunta oli suivaantunut siihen, että talon seinää vasten potkitaan palloa – pelistä aiheutuu sekä melua että sotkua.

Palloilukielto on herättänyt asukkaissa myös vastustusta – kaikki asukkaat eivät suinkaan ole kiellosta samaa mieltä talotoimikunnan kanssa. Lisäksi asukkaita ihmetyttää, miten ja kuka kieltoa valvoo ja miten sen rikkomisesta voidaan sanktioida. Hämmennystä on herättänyt talotoimikunnan puheenjohtajan kommentti, jonka mukaan kieltoa rikkovien rankaiseminen jää huoltoyhtiön tai isännöitsijän päätettäväksi.  Kuka ja miten pelaamista käytännössä valvoisi? Asiasta tulisi sopia isännöinti- ja huoltosopimuksessa.  Toiseksi ei sen kummemmin huoltomiehellä kuin isännöitsijälläkään ole mahdollisuuksia tai oikeuksia ryhtyä asiassa rankaisemiseen. Asunto-osakeyhtiöllä kurinpitorepertuaarissa on lähinnä huoneiston hallintaanotto, jota tässä ei kuitenkaan voi soveltaa.

”Mihin meiltä on unohtunut normaali puhuminen ja kanssakäyminen?”

Uutisesta ei käy ilmi, onko kyseessä asunto-osakeyhtiö vai vuokratalo. Mikäli kyseessä on asunto-osakeyhtiö, ulkoleikit ovat normaalia elämää. Sitä ei pääsääntöisesti voi rajoittaa edes hallituksen päätöksellä. Yhtiökokouksen enemmistöpäätöksellä jalkapallon potkiminen esimerkiksi seinää vasten voidaan periaatteessa kieltää. Toki tällöinkin kieltoa on vaikea valvoa ja sanktioida. Luonnollisesti pelaajilla on joka tapauksessa korvausvastuu silloin, jos he rikkovat toisten omaisuutta.

Oman huomioni kiinnitti uutisen kohta, jossa kysyttiin onko jalkapallon pelaajien kanssa neuvoteltu – ei ilmeisesti ole. Täh? Mitäs jos ja kun pelaajat ovatkin ihan tavallisia nuoria, jotka kehotuksesta kiltisti lähtevät muualle pelaamaan? Mihin meiltä on unohtunut normaali puhuminen ja kanssakäyminen? Samaa olen ihmetellyt monesti ennenkin – kieltokyltti vaan heti seinään tai yhteys lakimieheen, kun helpompi vaihtoehto olisi naapurin kanssa puhuminen. Toivottavasti asia ratkeaa Helsingissä ja jalkapallon pelaajat siirtyvät muualle. Sen he olisivat saattaneet tehdä jo kauan sitten jos joku olisi sitä pyytänyt jolloin koko tältä episodilta olisi säästytty.