Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kuva: Kaisa Leiwo

Jäitä hattuun tupakointikieltojen kanssa

Uusi tupakkalaki on saanut paljon julkisuutta ja monessa taloyhtiössä odotellaan jo innokkaasti mahdollisuutta kieltää tupakointi huoneistoparvekkeilla ja jopa itse huoneistoissa. Isännöitsijät ja puheenjohtajat saavat runsaasti yhteydenottoja, joissa tupakoinnin kieltämistä toivotaan syksyn yhtiökokouksiin käsiteltäväksi.

Tällä hetkellä tupakoinnin kieltäminen huoneistoissa tai huoneistoparvekkeilla ja –pihoissa edellyttäisi edelleen yhtiöjärjestysmuutosta ja osakkaiden yksimielistä päätöstä. Uudet tupakointia koskevat säännökset astuvat voimaan 1.1.2017. Ensi vuonna kieltoon riittänee yhtiökokouksen enemmistöpäätös eikä yksimielisyyttä tai suostumuksia enää tarvita.

Kieltopäätöksiä ei kuitenkaan kannata eikä oikeastaan voikaan vielä tehdä edes ennakoivasti, koska tarkkoja määräyksiä esimerkiksi päätöksenteon prosessista vasta odotellaan. Tupakkalakia täydentämään saadaan loppuvuoden aikana asetus, jota valmistellaan parhaillaan.  Asetus tulee toivottavasti kuvaamaan yksiselitteisesti sen, miten kieltoprosessi taloyhtiössä etenee ja missä järjestyksessä & kuka tekee mitäkin.

Auki on myös se, kuka tupakointikieltojen noudattamista ryhtyy valvomaan ja miten sanktioidaan niitä, jotka kieltoa mahdollisesti rikkovat.

Tupakkalain selvennyksiä odotellessa ja niiden jälkeenkin kannattaa muistaa, että naapurien välinen keskustelu on edelleen ja aina hyvä keino puuttua häiriöihin ja ongelmiin taloyhtiössä. Myös häiritsevän tupakoinnin selvittely kannattaa aloittaa sopuratkaisun hakemisella. Naapuri ei välttämättä edes tiedä häiritsevänsä muita, jos ei asiaa nosteta esille.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *