Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kuva: Kaisa Leiwo

Isännöitsijällä riittää töitä

Isännöintiliiton tuore selvitys osoitti jälleen, että isännöinnin työmäärä jatkaa kasvuaan. Kehitys on ollut viime vuosina kaikissa eri tutkimuksissa samanlainen – tekemistä riittää. Viimeisen kymmenen vuoden aikana yksittäisen isännöitsijän viikkotyömäärä on kasvanut noin kahdella tunnilla.

Työmäärän kasvu on sinänsä hyvä asia – valtaosa isännöitsijöistä pitää tulevaisuuden työnäkymiä hyvinä ja uskoo töitä alalta löytyvän. Varjopuolena on tekijöiden väsyminen ja huoli siitä, ettei aika riitä suunnitelmalliseen ja laadukkaaseen työhön.

Miksi työmäärä kasvaa?

Oikeasti kysymys on siitä, että taloyhtiön lakisääteiset tehtävät sekä tarvittavat hallinnon ja johtamisen työt lisääntyvät. Pääosan näistä töistä hoitaa isännöinti.

Yksi työllistävä asia on korjausbuumi. Suomea rakennettiin isosti 1960-70-luvuilla, jota on kutsuttu myös lähiörakentamisen kulta-ajaksi. Tuolloin rakennetut talot ja alueet ovat nyt miehen iässä, mikä tarkoittaa pienempää ja isompaa kremppaa siellä täällä. Yksittäinen perusparannushanke sisältää kymmeniä erilaisia työvaiheita, jotka taloyhtiössä tyypillisesti hoitaa isännöinti.

Toinen selitys löytyy kasvavista viranomaisvelvoitteista. Taloyhtiöiltä edellytetään vuosi vuodelta enemmän erilaisia ilmoituksia ja asiakirjoja, jotka isännöinti hoitaa. Lakisääteiset tehtävät on hoidettava, mutta se vaatii niin aikaa kuin osaamista ja hyviä prosesseja.

Kolmanneksi taloyhtiöissä vaaditaan nykyisin enemmän viestintää ja aktiivisuutta hallinnolta. Tiedottaminen on tavallisimmin niin ikään isännöinnin heiniä. On hyvä että avoimuus ja läpinäkyvyys lisääntyvät, mutta yksikään viesti ei lähde itsekseen tai nappia painamalla. Takana on aina työtä.

Työn täyteistä syksyä taloyhtiöihin ja isännöintiin! Iloitaan siitä, että tekemistä riittää. Pidetään samalla kuitenkin huoli siitä, että resursseja kasvatetaan työmäärän lisääntyessä.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *