Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kuva: kaisa Leiwo

Isännöitsijäksi yritys?

Asunto-osakeyhtiön isännöitsijäksi on runsaan vuoden ajan voitu valita henkilön sijaan isännöintiyritys. Keskeisenä tavoitteena ja ajatuksena uudistuksessa on ollut, että isännöinti ei ole enää sidottu yhteen henkilöön vaan isännöintipalvelua tuottavaan tiimiin, jossa sijaistukset ja asiantuntijuudet järjestyvät mutkattomasti.

Käytännössä asia on useimmiten hoidettu siten, että taloyhtiö solmii isännöintisopimuksen isännöintiyrityksen kanssa. Tämän yrityksen työntekijä nimetään taloyhtiön kaupparekisteriin merkittäväksi ns päävastuulliseksi isännöitsijäksi.

Taloyhtiölle järjestely turvaa isännöinnin sujuvuuden esimerkiksi tehtävien lisääntyessä, korjaushankkeissa, loma-aikoina tai henkilöstön vaihtuessa. Parannuksena voidaan pitää myös sitä, että vastuun kantajia tällaisessa järjestelyssä ovat sekä isännöintiyritys että pääasiallinen isännöitsijä.

Isännöitsijälle ja isännöintiyritykselle järjestely tuo toivottuja mahdollisuuksia joustavuuteen. Isännöitsijän työ on ajoittain hektistä ja kokoushuiput kuormittavat isännöitsijöitä ja heidän perheitään. Kun taloyhtiön asioita hoitavat uran eri vaiheissa olevat henkilöt, voivat kokeneemmat tai perheelliset halutessaan esimerkiksi tehdä kevyempää työviikkoa ja asiat hoituvat silti. Päävastuullinen isännöitsijä ohjeistaa ja valvoo aina niitä, jotka osallistuvat käytännön isännöintityöhön.

Tulee kuitenkin muistaa, että uudistus on mahdollisuus, ei pakko. On useita hyviä tapoja järjestää isännöintityö ja tämä on niistä yksi, ei ainoa. Järjestelyä ei siis tarvitse pelätä. Isännöintiä hoitaa yhä edelleen ihminen, ei kasvoton yritys tai robotti, kuten joskus tunnutaan pelkäävän. Isännöitsijä ei katoa järjestelyssä mihinkään.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *