Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Ihanat, ärsyttävät naapurit

Ilta-Sanomat kyseli äskettäin lukijoiltaan, mikä heitä ärsyttää kerrostaloasumisessa. Vastaukset ovat yksittäisiä yksittäisten asukkaiden mielipiteitä, mutta selkeästi eniten tuntuvat ärsyttävän naapurustosta kuuluvat kovat äänet sekä tupakointi parvekkeilla. Ilta-Sanomien lukijoiden mukaan ärsyttäviä ääniä aiheuttavat mm lapset, koirat, remontoijat, juhlijat, televisio, suihkussa käynti ja wc:n vetäminen. Ärsytyskynnys on selvästi matalampi yöaikaan ja silloin, kun samat häiritsevät äänet kuuluvat toistuvasti. Jokunen maininta tuli myös lastenvaunujen yms esineiden säilyttämisestä porraskäytävissä ja kulkuteillä.

Taloyhtiössä asuminen edellyttää aina joustavuutta. Normaaleja elämisen ääniä pitää sietää, mutta missä kulkee normaalin raja? Kotiin saa kutsua vieraita, lemmikkejä saa pitää, lapset saavat leikkiä, suihkussa käynti on sallittua myös yöaikaan, musiikkia saa kuunnella ja pianoa soittaa. Toistaiseksi tupakointikin on sallittua ellei sitä esimerkiksi vuokrasopimuksessa kielletä eikä siitä aiheudu selkeää terveyshaittaa naapureille. Lastenvaunujen yms säilyttämiseen porraskäytävissä on todennäköisesti helpoin puuttua, koska paloturvallisuuden takia porraskäytävissä ei tule säilyttää turhia tavaroita.

Eräs vastaaja totesi, että ärsyttävin piirre naapurissa on normaalin elämän äänistä valittaminen. Ulkopuolisen tai esimerkiksi isännöitsijän onkin usein vaikeaa arvioida, milloin kyseessä on todellinen häiriköinti ja milloin turhan helposti häiriintyvä naapuri. Molempia kun löytyy taloyhtiöistä.

Kuva: Kotitalo -lehti

Häiriöt on katsottava aina tapauskohtaisesti, mutta nyrkkisääntönä voidaan pitää seuraavaa: Häiritsevä käyttäytyminen on tavallisesta asumisesta poikkeavaa käyttäytymistä varsinkin silloin kun se on toistuvaa. Yksittäiset juhlat eivät ole häiritsevää elämää, mutta joka viikonloppu toistuvat yöaikaiset kovaääniset juhlat voivat sitä jo olla.

Naapureiden toiminta ärsyttäisi usein todennäköisesti vähemmän, mikäli naapurit tuntisivat toisensa. ”Tutun” koiran satunnainen haukunta ja ”tuttujen” lasten äänet eivät välttämättä häiritse niin paljon kuin ventovieraiden, tuntemattomien naapureiden koiran ja lasten äänet. Iltavuorosta palaavan naapurisairaanhoitajarouvan suihkussa käynti sallitaan ehkä paremmin kuin sen naapurissa asuvan tuntemattoman mustatukkaisen naisen suihkuttelu. Kun naapuri täyttää 50 ja itsekin on saanut kutsun juhliin, eivät sieltä kantautuvat äänet todennäköisesti ole lainkaan häiriöksi.

Tunteminen ja tuttuus eivät varmasti kitke kaikkea häiriökäyttäytymistä pois, mutta saattavat usein nostaa sietokynnystä ja muutenkin edistää sopuisaa asumista. Jokunen vuosi sitten kampanjoitiin vahvasti teemalla ”Kerää roska päivässä”. Kannustan nyt kaikki asukkaat mukaan kampanjaan ”Tervehdi naapuri päivässä”. Tutustu kaikkiin naapureihin ja jatka tervehtimistä rupattelulla – näin voit omalta osaltasi edesauttaa sopuisaa yhdessä asumista ja vähempää naapureista ärsyyntymistä.

1 kommentti

  1. Mitään ongelmaa asumisestakaan ei synny jos ihmiset noudattavat Järjestyslakia,järjestyssääntöjä ja viranomaiset valvovat että näin tapahtuu.PISTE!

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *