Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kuva: Kaisa Leiwo

Hyvin suunnitellusta tulee usein hyvin tehty

Turussa on keskusteltu viime viikkoina paljon julkisuudessa siitä, mitkä tekijät vaikuttavat rakennushankkeen onnistumiseen, aikataulussa pysymiseen ja budjetin pitämiseen. Keskustelussa on noussut esiin tärkeitä näkökulmia, jotka pätevät kaikkeen rakennuttamiseen, myös taloyhtiöiden korjaushankkeisiin.

Onnistuneita projekteja leimaa huolellinen ja monipuolinen valmistelutyö ja erityisesti suunnittelu. Aivan aluksi laaditaan tarveselvitys, jossa tarkastellaan esimerkiksi käyttäjien tarpeita ja odotuksia hankkeelle. Tämän jälkeen käynnistetään varsinainen suunnittelu, jossa usein erotetaan hankesuunnittelu ja rakennussuunnittelu. Hankesuunnittelussa arvioidaan eri mahdollisuudet ja vaihtoehdot toteuttaa hanke. Rakennussuunnittelussa määritetään kohteen toteutustapa ja urakointitapa sekä laaditaan tarvittavat asiakirjat ja piirustukset.

Suunnitteluvaiheeseen käytetään riittävästi aikaa – vuosi menee nopeasti ison rakennusprojektin suunnittelussa.  Eri vaihtoehtoja punnitaan jo alkuvaiheessa kun tehdään hankesuunnittelua. Suunnitteluun osallistetaan tarpeen mukaan ja riittävästi eri alojen ammattilaisia. Suunnitteluvaiheessa säästäminen ei yleensä ole kokonaistaloudellista vaan voi kostautua myöhemmissä vaiheissa. Suunnittelijoilta kannattaa edellyttää ammattitaidon lisäksi aikaisempaa kokemusta vastaavista projekteista ja toimijoista.

Urakoitsijoiden valita tehdään huolellisesti. Hinta on tärkeä tekijä, mutta sen lisäksi kannattaa laittaa painoa urakoitsijan aiempaan kokemukseen vastaavista projekteista sekä kykyyn kantaa vastuu projektista. Vastuiden tulee olla selkeästi ja yksiselitteisesti määritelty.

Projektille kannattaa valita jo alkuvaiheessa ulkopuolinen rakennustöiden valvoja. Valvoja toimii linkkinä rakennuttajan ja urakoitsijan välillä ja varmistaa rakennuttajan edun toteutumisen työmaalla. Hän valvoo mm hankkeen laatua ja taloutta sekä puuttuu tarvittaessa ongelmiin tai havaitsemiinsa riskitekijöihin. Usein hankkeelle perustetaan myös ns korjaustoimikunta, jossa voi olla jäseniä taloyhtiön hallituksesta, tekninen isännöitsijä sekä esimerkiksi osakkaita joilla on kiinnostusta tai osaamista hankkeeseen.

Taloyhtiöiden hankkeissa viestintä on tärkeää ja siihen kannattaa panostaa. Nykyaikaista on avata hankkeelle kotisivut, jossa tieto on aina saatavilla. Lisäksi informaatiota kannattaa jakaa niin postiluukusta kuin ilmoitustaulullakin. Tiedotustilaisuuksissa osakkaat ja asukkaat voivat kysyä heitä askarruttavista asioista.

Onnistuneen rakennushankkeen kulmakivet ovat samat siitä riippumatta, kuka on rakennuttajana ja mitä rakennetaan. Tämänkin asian voi tiivistää kolmeen S-kirjaimeen: suunnittelu, suunnittelu ja suunnittelu.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *