Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kuva: Kaisa Leiwo

Hyvää paloturvallisuusviikkoa!

Hyvää paloturvallisuusviikkoa!

Vietämme parhaillaan paloturvallisuusviikkoa. Paras tapa viikon juhlistamiseen olisi se, ettei yhtään tulipaloa syttyisi koko viikolla. Eikä mieluiten sen jälkeenkään.

Viime vuonna suomalaisissa kodeissa syttyi 2971 tulipaloa. Tämä tarkoittaa noin 57 tulipaloa per viikko. Näissä paloissa menehtyi yhteensä 80 henkilöä eli lähes kaksi joka viikko. Lisäksi tulipalot aiheuttivat mittavia vahinkoja. Tämä on aivan liikaa varsinkin kun moni tulipalo olisi estettävissä ja vieläpä kohtuullisen yksinkertaisilla konsteilla.

Paloturvallisuusviikon sivuilla voit testata kuinka riskialtis kotisi ja taloyhtiösi on. Tee ihmeessä Palometri -testi niin voit sekä lisätä kotisi paloturvallisuutta että osallistua arvontaan.

Itse nostaisin taloyhtiöissä keskeisiksi asioiksi pelastussuunnitelman ja palovaroittimet.

Pelastussuunnitelmalla en tarkoita kaapissa pölyttyvää monistenippua vaan suunnitelmaa, joka on huolella laadittu ja jonka sisällön asukkaat tuntevat. Suunnitelmaa, jonka avulla asukkaat osaavat toimia esimerkiksi tulipalotilanteissa ja osaavat myös omilla toimillaan pienentää tulipaloriskiä. Olennaisin vaihe pelastussuunnitelmaprosessia ei siis ole sen laadinta vaan sen sisällön jalkauttaminen ja viestiminen asukkaille.

Asukkaiden tulisi tietää ainakin seuraavat asiat:

  • missä taloyhtiön alkusammutusvälineet sijaitsevat?
  • miten taloyhtiön tiloista poistutaan palotilanteessa ja missä on turvallinen kokoontumispaikka?
  • missä tilanteissa on parempi pysyä huoneistossa kuin lähteä sieltä porraskäytävään?
  • miten mahdollisesti liikuntarajoitteiset henkilöt toimivat ja pelastetaan?
  • miten apua hälytetään?

Monilla työpaikoilla ja oppilaitoksissa järjestetään säännöllisiä palo- ja pelastautumisharjoituksia. Suurin osa koululaisista tietää miten koulusta poistutaan palotilanteessa ja minne oman luokan on tarkoitus kokoontua. Taloyhtiöissä tilanne on varmasti paljon huonompi. Kuitenkin kodeissa vietetään paljon aikaa ja niissä syttyy tuo lähes 3000 tulipaloa vuodessa.

Palovaroitin olisi estänyt monta huoneistopaloa ja tulee jatkossakin estämään monta. Taloyhtiöissä kannattaa siis säännöllisesti muistuttaa palovaroittimista ja myös niiden paristoista. Palovaroittimen hankinta ja huolto on periaatteessa huoneiston haltijan vastuulla. Tuosta vastuusta kannattaa kuitenkin jankuttaa osakkaille taloyhtiönkin puolesta.

Paloturvallisuusviikko tarjoaa oivan syyn ja mahdollisuuden tiedottaa paloturvallisuusasioista asukkaille. Joulun aika on muutoinkin tulipaloaltista aikaa kun sähkölaitteita sekä eläviä ja sähköisiä kynttilöitä käytetään paljon.

Mitä jos kannustaisitte kaikkia asukkaita tekemään Palometri -testin? Voisitteko järjestää alkusammutus- ja poistumisharjoituksen? Pitäkää samalla vaikka taloyhtiön pikkujoulut ja nauttikaa glögiä pipareiden kanssa.

 

 

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *