Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kuva: Kaisa Leiwo

Hyvää kesälomaa koti!

Miten sinun kotisi lomailee? Asutun vai yksinäisen näköisenä? Kukat nuokkuen ja postit kasautuen?

Viime viikolla käsiteltiin oikeudessa poikkeuksellisen laajaa murtojen sarjaa. Tekijät olivat eri tavoin selvitelleet, milloin asukkaat olivat poissa kodeistaan ja iskeneet huushollin ollessa tyhjillään. Kuinka helposti sinun poissa olosi jäljille pääsee jos haluaa?

Jätä koti niin asutun näköiseksi kuin vain pystyt. Pyydä luottonaapuria kastelemaan kukat, poistamaan kasautuvat postit ja vaikka jättämään asumisen merkkejä näkyville silloin tällöin. Laita postilaatikkoon ei mainoksia –tarra, katkaise tai käännä lomaosoitteeseen sanomalehti ja päiväpostin jakelu. Vähintään kerro naapurille, että olet poissa etkä olet tilannut muutto- tai huoltomiehiä lomasi ajalle.

Älä levitä somessa lomatietoja ja kerro kauanko olet poissa. Ennen vanhaan neuvottiin, että älä jätä vastaajaan viestiä jossa kerrotaan poissa olosta. Lankapuhelimet ja vastaajat alkavat olla nyt historiaa, mutta somessa on suuri kiusaus jakaa lomakuvia ja tietoja loman kestosta.

Varmista, että ovet ja ikkunat ovat lukossa ja jos mahdollista niin turvalukossa. Halutessasi voit hankkia hälyttimet kotisi suojaksi mikäli niiden kuukausihinta ei pelota.

Älä jätä arvoesineitä helposti saataville. Turvamerkitse arvokkaimmat esineet. Mieti voitko vähentää ryöstösaaliin myytävyyttä tai jälleenmyyntiarvoa omilla toimillasi. Viime viikolla uutisoidussa tapauksessa ryöstetyt esineet päätyivät saman tien myyntiin kirpputoreille.

Muista estää myös muut vahingot kuin murrot. Irrota kaikista mahdollisista sähkölaitteista töpselit. Jos voit niin tyhjennä pakastin ja jääkaappi ja jätä ne pois päältä. Sulje kaikki vesihanat, myös pyykki- ja tiskikoneen.

Hyvää ja turvallista lomaa niin Sinulle kuin kodillesi!

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *