Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kuva: Kaisa Leiwo

Hyvä vuokratapa määrittelee toimivan vuokrasuhteen

Hyvä vuokratapa on ohjeistus, joka auttaa toimivan ja ongelmattoman huoneenvuokrasuhteen ei vaiheissa: vuokrasopimuksen solmimisessa, suhteen jatkuvassa hoitamisessa sekä vuokrasuhteen asianmukaisessa päättämisessä. Hyvä vuokratapa auttaa ratkaisemaan erityisesti tilanteita, joihin osapuolet eivät ole vuokrasopimuksessa sopineet toimintatapoja.

Hyvän vuokratavan takana ovat Suomen keskeiset alan toimijat: RAKLI ry, Suomen Vuokranantajat ry, Vuokralaiset VKL ry, Suomen Kiinteistönvälittäjät ry, Kuluttajaliitto ry, Suomen Kiinteistöliitto ry, Asukasliitto ry, Isännöintiliitto ry, Kiinteistövälitysalan Keskusliitto ry sekä Kohtuuhintaisen vuokra-asumisen edistäjät KOVA ry.

Hyvä vuokratapa uudistui

Vuonna 2003 laadittua ohjetta uudistettiin nyt toisen kerran tavoitteena muokata ohjeet vastaamaan tämän päivän olosuhteita.

Jakamistalous, kimppa-asuminen ja uudet majoitustavat ovat muokanneet vuokramarkkinoita – nämä asiat on otettu huomioon uudistetussa hyvässä vuokratavassa.

Viestinnän kasvava merkitys ja internet kanavana ovat myös vaikuttaneet näiden pelisääntöjen päivittämiseen.  Yhä useampi vuokrahuoneisto löydetään verkon kautta ja myös sopimus tehdään netissä.

Uudistetussa hyvässä vuokratavassa on nähty tarpeelliseksi tarkentaa mm vuokrasopimuksen päättymiseen, asunnon remontteihin sekä sen kuntoon liittyviä kysymyksiä, joista aiheutuu usein erimielisyyksiä tai keskusteluja vuokranantajan ja vuokralaisen välillä.

Hyvässä vuokrasuhteessa korostuu luottamus

Hyvässä vuokratavassa korostetaan sopimuskumppaneiden välistä luottamusta ja vuokrasuhteen hyvää toimimista. Täsmällisellä sopimuksella sekä selkeillä toimintatavoilla voidaan parhaiten ehkäistä ongelmia ja varmistaa hyvä luottamus vuokrasuhteen koko keston ajan.

Uudistettu Hyvä vuokratapa 2018 löytyy täältä.

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *