Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kuva: Kaisa Leiwo

Hyvä talouskehitys pitää suhteelliset asumismenot kurissa

Kiinteistöliitto ja Omakotiliitto julkaisivat jälleen alkusyksyn perinteisen asumismenoja koskevan selvityksensä. Selvityksessä arvioidaan, kuinka paljon kotitalouksien käytettävissä olevista tuloista menee asumiseen sekä ennustetaan asumisen hoito- ja pääomakulujen kehitystä.

Selvityksen sävy on tällä kertaa positiivisempi kuin aiempina vuosina. Positiivisuuden syy ei kuitenkaan ole asumismenojen kehityksessä vaan pikemminkin yleisen talouden tilanteen kohentumisessa. Hyvän talouskehityksen ansiosta ansiotulot nousevat samassa tahdissa asumismenojen kanssa, jolloin asumismenojen edelleen jatkuva nousu ei kirpaise niin kovasti eikä asumiseen mene suhteellisesti isompaa osuutta tuloista kuin aikaisemmin. Kolmen tulevan vuoden aikana asumismenojen arvioidaan kasvavan keskimäärin 2,1 prosentin vuosivauhtia.

Turku on omistusasumisen kustannusvertailussa 20 vertailtavan kaupungin 10 kärjessä niin 30, 60 kuin 90 m2 asunnossa. Kalliimmassa puoliskossa oleminen selittyy ensi sijassa pääomakustannuksilla eli käytännössä asuntojen hinnoilla. Hoitovastikkeet ovat Turussa kohtuullisella tasolla muihin kaupunkeihin verrattuna.

Taloyhtiölainojen määrä kasvaa

Selvityksen erityisenä painopisteenä on tänä vuonna kotitalouksien velkaantuminen. Asuntolainat muodostavat suurimman osan kotitalouksien veloista, mutta velkaantuminen taloyhtiölainoilla kasvaa nopeasti. Kuudessa vuodessa yhtiölainakanta on kaksinkertaistunut ja on nyt jo lähes 20 miljardia euroa.

Tutkimuksen tekijät varoittelevat, että kotitalouksien käsitys omasta velkamäärästä voi hämärtyä kun osa velasta on otettu taloyhtiön kautta ja sitä lyhennetään pääomavastikkeilla.  Varsinkin uudiskohteissa lainaosuudet voivat olla todella suuria ja ensimmäisten vuosien lyhennysvapaat jaksot voivat hämärtää kokonaiskuvaa.

Riskinä on myös asukkaiden taloudessa tapahtuvat odottamattomat käänteet. Yksittäisten osakkaiden maksuvaikeudet voivat johtaa siihen, että muut osakkaat joutuvat hallintaanottoprosesseihin liittyvien kustannusten tai jopa lisävastikkeiden maksumiehiksi. Mikäli viitekorot nousevat ja/tai talouden hyvä kehitys hiipuu lähivuosina, on tämä riski todellinen. Asuntovelalliset ovat saaneet nauttia matalista koroista, mutta tilanne ei välttämättä jatku ikuisesti samanlaisena.

Hyvä talouskehitys nostaa ansiotuloja samassa tahdissa asumisen kustannusten kanssa. Silti myönteisessäkin tilanteessa kannattaa muista vanha sanonta velasta, veljestä ja veljenpojasta. Taloyhtiölaina on velkaa siinä missä muutkin lainat – korkojen noustessa vahvasti velkaisissa taloyhtiöissä voi pahimmillaan olla edessä isoja ongelmia.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *