Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kuva: Kaisa Leiwo

Hyvä isännöintisopimus ehkäisee ongelmia

Huolellisesti laadittu isännöintisopimus (tai mikä tahansa sopimus) on molempien sopimusosapuolien tuki ja turva – sekä taloyhtiön että isännöintiyrityksen. Isännöintisopimuksessa määritellään käytännössä isännöinnin päivittäiset tehtävät ja niiden hoitaminen. Sieltä löytyvät selkeästi niin sovitut palvelut kuin niiden laskutusperusteet.

Hyvä isännöintisopimus perustuu osapuolten väliselle avoimuudelle ja luottamukselle ja myös edistää tätä avoimuutta ja luottamusta. Isännöintiliitto on korostanut, että hyvällä isännöitsijällä ei ole salaisuuksia – hän toimii asiakkaan asioissa läpinäkyvästi. Vuorovaikutus ja raportointi hallituksen suuntaan on säännöllistä ja avointa.

Turun seudulla isännöintisuhteet näyttävät kestävän usein vuosikymmeniä, mikä tarkoittaa, että myös sopimukset voivat olla kymmenien vuosien takaa. Toivottavasti niitä on kuitenkin silloin tällöin tarkistettu – taloyhtiöiden vastuut ja isännöinnin tehtävät kun ovat muuttuneet vuosien mittaan. Vaikka isännöintisuhde toimisi hyvin, on sopimus silti hyvä pitää ajan tasalla – se ei tarkoita epäluottamusta vaan huolellista asioiden hoitoa. Suosituksena on, että sopimus tsekattaisiin kerran vuodessa läpi ja katsottaisiin, kannattaako sitä tarkentaa tai päivittää.

Jos ongelmia isännöintisuhteessa ilmenee, liittyvät ne usein erimielisyyteen siitä mitä isännöinnistä on sovittu tai onko sovitut tehtävät tehty. Yksiselitteinen sopimus on siis tärkeä isännöintisuhdetta määrittävä ja parantava tekijä. Sopimus kannattaa käydä solmimisvaiheessa ja mahdollisissa tarkennustilanteissa läpi niin perusteellisesti, että molemmat osapuolet ymmärtävät sisällön varmasti samalla lailla. Sopimuksen luettavuuteen ja ymmärrettävyyteen kannattaa kiinnittää erityistä huomiota.

Hyvä isännöintisuhde perustuu hyvään sopimukseen. Sopimuspaperi ei isännöintiä kuitenkaan hoida, vaan allekirjoitusten jälkeen vastuu jää sopimusosapuolille. Toimikaa avoimesti ja tiiviissä vuorovaikutuksessa. Rakentakaa luottamusta ja arvostakaa toistenne osaamista. Nämä ohjeet sopivat myös moneen muuhun asiaan kuin isännöintisuhteeseen!

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *