Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kuva: Kaisa Leiwo

Huoneistotietojärjestelmä aukesi vanhoille taloyhtiöille vapun päivänä

Uudet taloyhtiöt on tämän vuoden alusta perustettu vain digitaalisesti. Tämä tarkoittaa, ettei osakekirjoja enää paineta ja että omistus- ja panttausmerkinnät tehdään sähköisesti.

Vapun päivänä alkoi ennen 1.1.2019 perustettujen taloyhtiöiden osakeluettelotietojen ylläpidon siirtäminen Maanmittauslaitoksen huoneistotietojärjestelmään. Mitä tämä tarkoittaa ja mitä taloyhtiön tulisi tehdä asialle?

Huoneistotietojärjestelmä on Maanmittauslaitoksen ylläpitämä järjestelmä taloyhtiöiden osakkeista ja omistuksista. Se otettiin käyttöön vuoden 2019 alussa, jolloin uusien yhtiöiden ja niiden omistajatietojen rekisteröinti järjestelmään käynnistyi.

Siirtymäaika sähköiseen palveluun on vanhoille taloyhtiöille kohtuullisen pitkä eli osakeluettelon tiedot on siirrettävä Maanmittauslaitokselle 31.12.2022 mennessä. Siirtyminen tapahtuu käytännössä ilmoittamalla osakeluettelon tiedot sekä tiedot mahdollisesta lunastus- tai vaihdannanrajoituksesta (esim ns lunastuslauseke) Maanmittauslaitokselle. Tiedot voidaan siirtää esimerkiksi isännöintijärjestelmästä siirtotietona huoneistotietojärjestelmään.

Sähköinen siirtopalvelu lokakuussa 2019

Sähköinen osakeluettelon siirtopalvelu otetaan käyttöön tämän vuoden lokakuussa, joten asiassa ei välttämättä kannata kiirehtiä. Sähköinen palvelu tarjoaa siirron avuksi esitäytettyjä tietoja niin taloyhtiöstä kuin osakehuoneistoista ja niiden omistajista. Esitiedot haetaan Verohallinnolta, Patentti- ja rekisterihallitukselta sekä Väestörekisterikeskukselta.

Osakeluettelon siirrosta huoneistotietojärjestelmään päättää hallitus. Siirron voi tehdä taloyhtiön isännöitsijä tai hallituksen puheenjohtaja. Ennen siirtoa kannattaa varmistaa, että yhtiön tiedot ovat ajan tasalla kaupparekisterissä ja mahdollisesti tarvittavat valtuutukset on tehty – muutoin siirto ei tule onnistumaan.

Mitä tietoja ulos järjestelmästä?

Taloyhtiön kaupparekisteriin merkitty tai valtuutettu edustaja saa taloyhtiötä koskevat tiedot maksutta käyttönsä huoneistotietojärjestelmästä. Tällaisia tietoja ovat mm tiedot osakeluettelosta ja omistajanvaihdoksista, osakkaiden ilmoittamat yhteystiedot sekä tiedot osakehuoneistoista (esim omistuskirjaukset sekä panttioikeudet).

Jatkossa on varmistettava, että tietopalvelu toimii huoneistotietojärjestelmän ja mahdollisen isännöintijärjestelmän välillä. Ennen tätä linkkiä tietojen siirtämistä ei kannata kiirehtiä.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *