Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kuva: Kaisa Leiwo

Huoleton someton loma

Lomakausi alkaa olla parhaimmillaan. Tämä tarkoittaa, että useat asunnot ovat tyhjillään kun asukkaat lomailevat. Millä keinoilla varmistat, että asunto pysyy kunnossa ja turvassa myös asumattomana?

Älä someta lomasuunnitelmia

Ennen vanhaan neuvottiin, että älä jätä vastaajaan lomaviestiä, joka on kuin kutsu murtovarkaille poiketa asumattomassa kodissa. Nykyisin kodeissa ei taida juurikaan olla puhelinvastaajia.  Neuvo kuuluu sen sijaan, että älä someta lomasuunnitelmiasi. Monet jakavat mielellään lomakuvia somessa, mutta sekään ei välttämättä ole viisasta jos koti on samaan aikaan tyhjillään.

Pidä koti asutun näköisenä

Koti kannattaa muutenkin pitää asutun näköisenä. Pyydä, että naapuri ottaa postit, kastelee kukat ja katselee vähän ympärilleen asunnossa. Voit katkaista lehtitilaukset ja postinjakelun tai siirtää ne tulemaan kesämökille. Valoja on helppo ajastaa syttymään ja sammumaan sellaisiin aikoihin kuin muutenkin pitäisit valoja päällä.

Huolehdi paloturvasta

Tarkista palovaroittimien paristot. Vaikket ole itse kotona, kuuluu palovaroitin helposti naapurihuoneistoihin saakka. Irrota verkkovirrasta kaikki mahdolliset elektroniset laitteet tai katkaise niistä ainakin virta. Ilmanvaihto kannattaa jättää pienelle teholle, että kosteus haihtuu ja sisäilma pysyy raikkaana. Lämmitystäkin voi säätää pienemmälle.

Estä vesivahingot

Lomalle lähtiessä tyhjennä roskikset, erityisesti keittiön roskis, joka voi houkutella hyönteisiä. Muista sulkea kodinkoneiden vesiliitännät ja tarkistaa, että hanat eivät jää vuotamaan. Jo näillä helpoilla konsteilla voit pienentää vesivahingon riskiä. Laske lattiakaivoihin vettä, etteivät ne kuivu ja ala haista. Mikäli naapuri käy huoneistossasi, voit pyytää häntä lisäämään vettä lattiakaivoihin silloin tällöin.

Varmista lukot

Sulje ikkunat ja parvekkeen ovet vaikka asuisitkin ylemmissä kerroksissa. Varmista, että kaikki ovet ja ikkunat ovat kunnolla lukitut.  Laita Ei mainoksia -tarra postilaatikkoon, jolloin mainospostit eivät keräänny laatikkoon tai eteisen lattialle.

Nauti lomasta

Näiden muutamien valmistelujen jälkeen Sinä ja kotisi olette valmiita lomaan. Aurinkoisia kesäpäiviä!

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *