Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Houkuttaako asunnon ostaminen?

Kesä on nykyisin vilkasta asuntokaupan aikaa – kodin etsijöillä on paremmin aikaa etsiä asuntoa ja tehdä muuttoa lomien aikana. Pihat ja puutarhat ovat kauneimmillaan ja houkuttelevat ostajia paremmin kuin syksyn pimeydessä tai talven viimassa. Myös tiedot tulevan syksyn opiskelijavalinnoista näkyvät kesän asuntokaupassa – vanhemmat ja muut sukulaiset saattavat innostua hankkimaan sijoitusasunnon nuorelle vuokrattavaksi.

Kuumana kesäpäivänäkin kannattaa pitää pää kylmänä asuntokaupoilla. On hyvä katsoa useampia asuntoja ja myynti-ilmoituksia läpi kokonaiskuvan saamiseksi alueen asuntomarkkinoista. Hyvä käytäntö on listata ominaisuudet, joita uudelta asunnolta erityisesti toivoo. Oikein systemaattinen ostaja voi pisteyttää ominaisuudet ja laittaa asuntoja paremmuusjärjestykseen sen perusteella.

Mihin asioihin ostajan kannattaa kiinnittää huomiota?

Asunnon hinta on tavallisesti keskeinen valintakriteeri. Myyntihinnan lisäksi kannattaa varsinkin uuden asunnon kaupassa kiinnittää huomiota velattomaan hintaan. Velaton hinta sisältää myyntihinnan sekä osakkaan osuuden yhtiön lainoista – se on siis asunnon kokonaishinta. Varaudu myös varainsiirtoveroon sekä muuttokustannuksiin.

Osakas maksaa yhtiölle tavallisesti kuukausittaista hoitovastiketta. Yhtiölainaa lyhennetään rahoitusvastikkeella. Lisäksi kuukausittaisia kuluja voi tulla vesi- ja sähkömaksuista, autopaikkamaksuista yms. Kannattaa laskea yhteen kaikki kuukausittaiset asumiseen liittyvät kustannukset kokonaiskuvan saamiseksi.

Yhtiöjärjestyksestä käyvät ilmi kaikki osakkaan velvoitteet yhtiölle eli erilaiset maksut joita yhtiö voi osakkaalta periä. Yhtiöjärjestys kannattaa muutoinkin lukea läpi – siitä selviää mm, mihin tiloihin osakkeet tuovat hallintaoikeuden. Joskus huoneistoon voi kuulua esimerkiksi varastotiloja, autopaikka, piha-alue tms.

Taloyhtiön kunto kannattaa selvittää huolella. Tulevat remontit vaikuttavat olennaisesti niin asumiseen kuin tuleviin asumiskustannuksiin. Isännöitsijäntodistuksesta käyvät ilmi sekä tehdyt että suunnitteilla olevat remontit. Pyydä lisäksi nähtäväksesi yhtiön kunnossapitotarveselvitys, korjausten PTS sekä energiatodistus. Niistä saat arvokasta tietoa yhtiön kunnosta.

Tilinpäätöksestä kannattaa katsoa yhtiön taloudellinen tilanne – tilikauden lopussa yhtiöllä olisi hyvä olla parin kuukauden hoitovastikkeiden verran ylijäämää. Tällöin yhtiöllä on puskuria yllättäviä menoja varten eikä se elä aivan kädestä suuhun.

Hyviä ja onnistuneita asuntokauppoja kaikille asuntoa etsiville. Perehdy huolella ostettavaan kohteeseen niin tiedät mitä saat. Asunto on iso ja kallis ostos, jota ei tule tehdä hosuen tai tunnepohjalta.

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *